Nemate za godišnji? Pokušajte ovako

Podijelite vijest

U idealnom svijetu, svi bismo imali godišnji višak prihoda koji bismo mogli bez imalo odricanja i grižnje savjesti uložit u godišnji odmor.

No, obično je ipak potrebno organizirati štednju, a uz ove savjete možete početi štedjeti i u zadnji tren tj. nekoliko mjeseci prije godišnjeg.

1. Počnite s budžetom 
Unaprijed odredite koliko mislite potrošiti na godišnjem odmoru. U to uračunajte cijenu prijevoza, smještaja, obroka, suvenira, ulaznica, izlazaka i svega ostaloga na što planirate trošiti novac. Ako vas iznos koji dobijete šokira, srežite sve ono na čemu možete uštedjeti, a možda shvatite da biste višetjedni godišnji trebali zamijeniti produženim vikendom.
2. Žrtvujte se 
Ako se želite kasnije zabaviti, sada ćete trebati vjerojatno nešto žrtvovati. Otkažite sve nepotrebne pretplate koje ne koristite, srežite račun za mobitel, smanjite izlaske, slastice i sve one stvari koje možda uzimate zdravo za gotovo, a mogle bi se smatrati luksuzom. Ako za štednju odvojite nekoliko mjeseci, novac bi se mogao lijepo nataložiti, ako već ne i nagomilati.
3. ‘Tjedan na pustom otoku’ 
Jedan tjedan mjesečno svaki mjesec koji štedite mogli biste rezervirati za ‘tjedan na pustom otoku’. Izbjegavajte kupovinu i konzumirajte samo ono što imate u kući tj. vašem privatnom ‘napuštenom otoku’. Riješite se konačno konzervirane hrane koja skuplja prašinu u ormaru i pokušajte smisliti nove recepte s namirnicama koje su vam na raspolaganju.
4. Uštedite kuhanjem 
Neke obitelji pokušavaju uštedjeti vrijeme tako što troše novac na gotove obroke ili objedovanje u restoranima. Kako vam je u idućih par mjeseci cilj uštedjeti novac, a ne vrijeme, pokušajte kuhati i ne bacati novac na skuplju, gotovu hranu. U tom periodu svakako iskoristite sniženja i kupujte namirnice koje su tog dana na popustu te ih kreativno i ekonomično iskoristite.
5. Napravite grafički prikaz 
Djeca će se lakše upustiti u zajedničku štednju ako je učinite zabavnom. To možete učiniti tako da nacrtate graf ili na neki drugi šareni način prikažete koliko pokušavate uštedjeti i kako napredujete. Putem si postavite manje ciljeve koje možete proslaviti kao obitelj, primjerice kupovinom sladoleda ili filmskom večeri. U vlastitom domu, naravno, jer su filmovi i kokice ovih dana preskupi.
6. Prodajte stvari 
Možda je konačno vrijeme da se oprostite od viškova i nepotrebnih stvari, bilo da se radi o odjeći, namještaju ili drugim artiklima. Oglasnika je napretek pa nema razloga da ne iskoristite ovu priliku kako bi prikupili dodatna sredstva.
7. Iskoristite povrat poreza
Ako povrat poreza već niste iskoristili za plaćanje kredita i slično, vrijeme je da si olakšate štednju i iskoristite novac za toliko potreban odmor.
8. Iskoristite sve moguće bonuse 
Ako niste obraćali pažnju na sve silne bodove koje skupljate ‘peglanjem kartice’ i na druge načine, vrijeme je da provjerite kakvo je stanje i iskoristite sve moguće ponude, sniženja i druge pogodnosti.
Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da si priuštite godišnji kakav zaslužujete. Ako ne ovo ljeto, onda za zimske praznike ili nagodinu.