Nestle obustavio prodaju većine svojih proizvoda u Rusiji: Evo čega do daljnjeg neće biti

Screenshot 3 53 15
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Najveći proizvođač hrane na svijetu Nestle zvanično je objavio prestanak uvoza i izvoza u i iz Rusije.

Na svojoj službenoj internet stranici saopćili su da više neće plaćati porez u Rusiji i da će profit koji ostvari koristiti za humanitarnu pomoć.

“Dok rat bjesni u Ukrajini, naše aktivnosti u Rusiji će se fokusirati na obezbjeđivanje esencijalne hrane, kao što je hrana za dojenčad i medicinska/bolnička prehrana, a ne na ostvarivanje profita. Ovaj pristup je u skladu s našom svrhom i vrijednostima. Podržava princip osiguranja osnovnog prava na hranu.”, saopćili su iz Nestlea.

Rekli su da ubuduće suspenduju renomirane Nestle brendove kao što su KitKat i Nesquik, između ostalih.

“Već smo zaustavili uvoz i izvoz neesencijalnih sredstava u i iz Rusije, zaustavili svako oglašavanje i obustavili sve kapitalne investicije u zemlji. Naravno, u potpunosti poštujemo sve međunarodne sankcije Rusiji”, dodaju.

Iako ne očekuju da će ostvariti profit u zemlji ili platiti bilo kakve povezane poreze u doglednoj budućnosti u Rusiji, sav prihod će biti doniran organizacijama za humanitarnu pomoć.

“Ovo je pored stotina tona zaliha hrane i značajne finansijske pomoći koju smo već dali za podršku građanima Ukrajine i izbjeglicama u susjednim zemljama. I ovi napori će se nastaviti. Stojimo uz narod Ukrajine i naših 5.800 zaposlenih tamo”, zaključuju iz Nestlea.