Niče prva kuća na Mjesecu

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Švedski umjetnik Mihael Genberg pomjera granice umjetnosti i to izvan Zemlje. On prikuplja 15 miliona dolara kako bi sagradio prvu kuću, ni manje ni više nego na Mesecu.

U ovoj kući, nažalost, neće moći da se živi već će ona predstavljati samo umjetnički projekat, prvi ovakve vrste. U svemiru niko ne može da kritikuje vaša umejtnička djela, niko ne može da ih dira, čak ni da ih razgleda, osim povremenih posjeta astronauta, putem teleskopa ili možda vanzemaljaca. Ipak, njen kreator se nada da će ova kuća predstavljati simbol „dodirljivosti svemira“.

ČITAJ JOŠ:  Prehladu i viruse riješite odmaranjem, vitaminom C i izbjegavanjem izlazaka

Demjan Hirst je 2002. godine poslao sliku u svemir, tačnije na Mars, ali je „Bigl 2“ koji je nosio umejtničko djelo izgubio kontakt sa Zemljom prije nego što je uopšte sletio na Crvenu planetu.

Sada, Genberg pokušava da do oktobra 2015. godine sakupi 15 miliona dolara, kako bi prvi put na Mjesec poslao umjetničku skulpturu.

Prva kuća na Mjesecu bi trebalo da izgleda poput tipične švedske kolibe sa crvenom fasadom i bijelim ivicama.

ČITAJ JOŠ:  Planinarite da biste bili zdravi: ovo su razlozi zašto bi to svi trebali isprobati

mikeal kuca na mjesecu

Cijeli projekat se radi u saradnji sa američkom svemirskom kompanijom “Astrobotic”, a Genberg je pokrenuo nezavisnu kampanju na internetu kako bi prikupio novac.

Trenutno je sakupio oko 2,6 miliona dolara od potrebnih 15 miliona za šta mu je ostalo još 185 dana, budući da planira da projekat pokrene u oktobru naredne godine.

Minijaturna kuća, koja je visoka 2,5, a široka tri metra, sasvim je dovoljna da ugosti jednog odraslog čovjeka. Biće napravljena od specijalnih materijala, takozvanih „svemirskih tkanina“, prevučenih preko strukture ugljenika.Kuća će biti prikačena za svemirsku letjelicu i dostavljena na Mjesec gde će se sama izgraditi tako što će se napuniti gasom, što je proces koji traje manje od 15 minuta.

ČITAJ JOŠ:  Što trebamo znati o morbilima?

Rtrs

GODISNJICA
MARKETING