Portal 072info

Nije kriv kofein: Razlog zbog kojeg kafa ubrzava probavu

Svi znamo da poslije kafe često moramo u toalet, no naučnici još uvijek nisu u potpunosti sigurni zbog čega taj napitak ima laksativno djelovanje.

Sigurni su jedino u to da “zov prirode” nakon ispijanja kafe nije posljedica kofeina, piše Zadovoljna.hr.

Naučnici sa svuniverziteta u Teksasu tri su dana “pojili” štakore beskofeinskom kafom i onom regularnom te otkrili da je učinak jednak. Mobilnost njihovih crijeva povećala se u oba slučaja.

S obzirom na to da štakori imaju fiziologiju sličnu ljudskoj, zaključili su da će i ljudi ići u toalet bez obzira na to koju vrstu kafe konzumiraju.

Štakorima se nakon tri dana tretmana kafom povećala mobilnost mišića tankog crijeva, kazao je glavni autor studije Xuan-Zheng Shi. To znači da su štakori, baš kao i ljudi, nakon kafe morali obaviti nuždu, a ustanovljeno je i da se broj bakterija u njihovu izmetu smanjio.

Naučnici su ovom istraživanju prionuli da bi ustanovili može li kafa pomoći kao laksativ ljudima koji nakon operacija pate od konstipacije. Pretpostavljaju da su za laksativno djelovanje kafe zaslužna njena kisela svojstva (pH 5.0 – 5.1).

Ustanovili su da viša razina želučane kiseline, koja nastaje zahvaljujući klorogenoj kiselini iz kafe, aktivira rad probavnog trakta.

Usto, ispijanje kafe povećava količinu probavnog hormona gastrina, koji opušta mišiće analnog otvora. Istodobno omiljeni napitak povećava razinu kolecistokinina, koji oslobađa enzime žuči i reguliše pražnjenje crijeva. Riječ je o hormonu probavnog sistema koji sudjeluje u probavi masnoće i proteina te djeluje kao neuropeptid.

Kada je riječ o “maloj nuždi”, zna se da kofein iz kafe djeluje diuretično i potiče pojačano lučenje tekućine iz organizma.

Podijelite članak
  • 5
    Shares