Nikšić još skuplja potpise za strance, a uvijek optimistični Čović izmišlja rokove

Nikšić još skuplja potpise za strance, a uvijek optimistični Čović izmišlja rokove

Od izbora su prošla četiri mjeseca, a Federacija BiH još nije dobila novu vlast, kao ni brojni kantoni. Ni pompezno najavljeni program još nije završen, a trebao je davno biti predstavljen javnosti.

Nakon najava rekordnog brzog formiranja vlasti, bez mogućnosti da iko poremeti te planove, polako je utihnuo optimizam političkih lidera Osmorke pa je čak došlo do toga da predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, kako je rekao, “više ni u šta nije siguran pa ni u to da će biti federalni premijer”. I Osmorka je “pukla”, za sada, na dva dijela i često je teško “pohvatati” ko s kim zaista želi, a ko ne želi sarađivati.

Danas je utorak, 7. februara, a Nikšić je prošle sedmice 31. januara najavio da će do ponedjeljka (6. februara) skupiti potpise koji bi trebali demonstrirati većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Kako rekosmo, danas je utorak, a Nikšić još skuplja potpise.

Kako saznajemo, rok je pomjerio do srijede. I ako skupi 59 ili 60 potpisa, Nikšiću je jasno da to ništa ne znači specijalno jer ga u Domu naroda čeka SDA koja kontroliše Klub Bošnjaka i koja je već predložila potpredsjednika Federacije BiH. I tako Nikšić postaje svjesniji činjenice da SDA postaje politička realnost u formiranju federalne vlasti što sve izglednije znači vlast koju bi mogli činiti SDP-HDZ-SDA, uz mogućnost ulaska ostalih partnera iz Osmorke.

Skupljaj potpise, Schmidtu nadaj se

To je komentarisao nedavno i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, kazavši da proširena Trojka prikupljanjem potpisa pravi, kako je nazvao, jedan “psihološko-politički momenat.

“I šta s tim? Evo, neka skupe 70 ruku, šta će s tim? Dakle, uzalud mi u SDA govorimo da smo pobjednička stranka, da smo svuda pobjednička stranka, ako se nađe način da nas se izgura iz vlasti. Uzalud oni govore da imaju 50, 60, 70 ruku u Predstavničkom domu ako nemaju kontrolni paket u Domu naroda”, kazao je.

Iako posljednje nade Nikšić polaže u intervencionizam visokog predstavnika Christiana Schmidta, i to ne krije, kao što ne krije i da će prikupljene potpise odnijeti predstavnicima međunarodne zajednice, to se, očigledno neće dogoditi. Čak je i Christian Schmidt nedavno rekao:

“SDA ima 13 glasova u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH i ima većinu, ali to više nije blokada. To je klasični slučaj koji imamo u demokratiji. Unutar jednog naroda su i oni se moraju dogovoriti.”

Ipak, ako je iko u BiH vječiti optimista, to je prvi čovjek HDZ-a. Dovoljno se sjetiti njegovih optimističnih najava i krajnjih rokova, od kandidatskog statusa BiH na putu ka EU, preko Mostarskog sporazuma do izmjena Izbornog zakona.

On je tako 31. januara i 4. februara dao dvije izjave. Prva da će FBiH u narednih 15 dana imati novog premijera, a nekoliko dana poslije je bio još optimističniji po pitanju rokova.

No, ko imalo ozbiljnije uđe u srž ove izjave, neće mu biti najjasnije zbog čega je to Dragan Čović uopće izjavio jer ta tvdnja nema utemeljenje ama baš ni u čemu.

“Ja vjerujem da ćemo mi imati novog premijera FBiH u narednih 15-tak dana i onda ostaje dio oko rasporeda resora. Recimo da to ne bi smjelo trajati duže od 20-tak dana”, izjavio je Čović za RTVHB.

Draganove imaginacije

Prvo, Dom naroda Parlamenta FBiH prvo treba napraviti zajedničku listu kandidata za rukovodstvo Federacije BiH (Lidija Bradara, Refik Lendo i Igor Stojanović) i poslati je CIK-u.

Zatim Centralna izborna komisija BiH treba ovjeriti tu i vratiti je u Federalni parlament na potvrdu. Ništa od toga nije finalizirano i teoretski je nemoguće da do kraja ove sedmice Federacija BiH dobije premijera.

Čak je i predsjedavajuća Parlamenta Federacije BiH Mirjana Marinković-Lepić jučer izjavila da bi krajem ove ili početkom sljedeće sedmice moglo doći do izbora rukovodstva FBiH.

“Namjera je da krajem ove ili početkom iduće sedmice bude održana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH vezana za proceduru izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine”, najavila je Marinković-Lepić napominjujući da navedeni termin nije sasvim siguran jer sve treba da bude obavljeno u skladu i u zavisnosti od potrebnih procedura.

Listu kandidata treba da ovjeri i Centralna izborna komisija BiH te vrati u Parlament nakon isteka 48-satnog žalbenog roka.

I za kraj, u kontekstu posljednjih Čovićevih samouvjereno-neutemeljenih najava, nejasno je na osnovu čega planira da će SDA-ovac Refik Lendo, kandidat za potpredsjednika entiteta, pristati da Nermin Nikšić (SDP) bude mandatar za sastav nove Vlade FBiH.

Podsjetit ćemo da i predsjednik i oba potpredsjednika FBiH moraju potvrditi mandatara za sastav nove federalne vlade.

Klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE