Nose hidžab i sviraju metal muziku: Tri učenice ruše stereotipe

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Tri učenice, muslimanke, koje nose hidžab oformile su u Indoneziji bend pod nazivom Voice of Baceprot (VoB) i vrijedno traže svoje mjesto na azijskoj muzičkoj sceni.

Međutim, za razliku od drugih, ove tinejžerke sviraju heavy metal i upravo kroz muziku bore se sa stereotipima što izaziva konsternaciju među konzervativnijim vršnjacima i dovodi do prijetnji smrću i poruka smrti za ove tri mlade djevojke, piše Guardian.

Frontmen benda Firdda Kurnia, koja ima 16 godina, smatra da hidžab neće biti barijera da postanu zvijezde.

“Mislim da treba podržati jednakost spolova, jer ja istražujem svoju kreativnost, a u isto vrijeme ne zanemarujem svoje obaveze kao muslimanka”, priča Firda koja svira gitaru i pjeva.

Proteklih dana ove su mlade žene izostale iz škole kako bi putovale do glavnog grada Jakarte zbog nastupa uživo na državnoj televiziji.

“Uglavnom volim nepoznate bendove “, rekla je Kurnia ozbiljno, dok je bend čekao izlazak na scenu.

Znaš,kao Slipknot, Rage Against the Machine i Lamb of God” dodala je ona.

Djevojke su obučene u crne uske traperice, sa odgovarajućom crnom 
maramom i dugom majicom ukrašenom slovima VoB, koja je ne samo 
skraćenica imena benda već i riječ koja znači "bučan".

Jedan od nastavnika kaže da je jako neobično vidjeti grupu devojaka sa hidžabom koje sviraju metal, te dodaje kako je rastao ugled benda, tako je rasla i podršku kako porodice, tako i zajednice.

“Možemo svirati metal i štititi naš moral. Naravno da se mogu slagati islam i metal. Zašto da ne? “, rekla je Kurnia. 

Nakon napornog putovanja u Jakartu, i nastupa na kojem su pokazale svu svoju energiju, one su ispoštovale sveti mjesec kod muslimana ramazan i nisu unijeli u svoj organizam ništa što će pokvariti njihov post.

Iako je ostalo još nekoliko godina da ovaj trio završi srednju školu, one imaju velike snove u muzičkoj industriji.

Za kraj, kako bi se uvjerili da ove djevojke znaju “prašiti” metal, poslušajte njihovu pjesmu The Enemy of Earth is You  i pogledajte nastup: