NOVA NOVČANA POMOĆ OD EU ZA GRAĐANE BIH: Evo ko će sve dobiti novac

NOVA NOVČANA POMOĆ OD EU ZA GRAĐANE BIH: Evo ko će sve dobiti novac

Više od 1.500 građana u Republici Srpskoj dobiće do 5.000 KM na osnovu konkursa za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava Evropske unije za sprovođenje mjera energetske efikasnosti u stambenim objektima, rekao je direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srđan Todorović.

Todorović je naveo da je na konkurs za provođenje mjera energetske efikasnosti u mikro, malim i srednjim preduzećima pristiglo više od 100 prijava poslovnih subjekata, a odobreno je 56 projekata koji će biti finansirani, dok se za projekat za fizička lica prijavilo više od 2.500 građana Republike Srpske.

“Kroz ove projekte biće implementrirano više od osam miliona KM sredstava koje je obezbijedila EU u BiH, a ukupna vrijednost projekata je do 20 miliona KM”, istakao je Todorović.

Vlasnici stambenih objekata za ove namjene mogli su dobiti maksimalno 5.000 KM

On je rekao da je bilo više prijava na ove konkurse u odnosu na raspoloživa sredstva, te da očekuje da će u razgovorima sa EU i međunarodnim donatorima ovi projekti biti nastavljeni.

Todorović je pojasnio da su građani novac mogli da dobiju za zamjenu stolarije, postavljanje termoizolacije na fasadi, zamjenu sistema grijanja energetski efikasnim sistemima ili ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

Vlasnici stambenih objekata za ove namjene mogli su dobiti maksimalno 5.000 KM, odnosno 50 odsto od ukupnih troškova, dok preostalih 50 odsto moraju sami finansirati.

Za podršku za sprovođenje mjera energetske efikasnosti za mala, mikro i srednja preduzeća bio je predviđen budžet oko tri miliona KM.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE