Nova prevara se širi na društvenim mrežama

1633960844 1633959123 pexels energepiccom 174938 750x563 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Prevare na društvenim mrežama su u porastu, a prevaranti su počeli koristiti sve sofisticiranije metode. Nova prevara se proširila društvenim mrežama, a ovi prevaranti najčešće koriste Instagram za svoje ciljeve.

Iako su uglavnom nezapažene, Instagram prevare u kojima se prevaranti predstavljaju kao slavne osobe jedan su od financijski najskupljih primjera prijevara na internetu.

Za razliku od većine prevara koje uključuju male količine novca, ova vrsta prevare – tipično orkestrirana na Instagramu, ali se može pojaviti i na drugi društvenim mrežama – osmišljena je tako da snažno pogodi žrtve i to samo jednim potezom.

ČITAJ JOŠ:  Svaka čast majstore: Sabit Iztarčina pokrenuo val dobročinstva

Prevaranti kreiraju stranicu za obožavatelje neke slavne osobe i ulože neki manji novac kako bi skupili što veći broj pratitelja, a to uključuje i hiljade lažnih pratitelja. Tako žele ostaviti privid legitimnosti.

Neke od najpopularnijih takvih stranica uključuju one koje se odnose na zvijezde filmova za odrasle ili hollywoodske slavne osobe. Ponekad su to i stranice za obožavatelje nekih glazbenika ili osobe koje liječe i iscjeljuju.

Prevaranti najprije prouče komentare ispod objave koju psotavi neka slavna osoba i tako pronađu potencijalne žrtve. Oni strastveni obožavatelji koji izraze želju za upoznavanjem slavne osobe dobit će privatnu poruku.

ČITAJ JOŠ:  Najstarije poznate farmerke, iz 1857. godine, prodate za 114.000 dolara

Tim obožavateljima se ponudi prilika da upoznaju slavnu osobu ili da nastupaju s njima ako uplate određenu količinu novca osobi koja se lažno predstavlja da je upravo ta celebrity zvijezda.

Od meta se tada traži da plati lažne agencijske pristojbe menadžerskom timu slavne osobe. Nakon uplata, žrtve su ili blokirane ili se traže dodatne uplate, primjerice za prijevoz ili druge logističke zadatke, piše Make use of.

Da biste to izbjegli, nemojte komunicirati s neslužbenim stranicama zvijezda. Kada komunicirate s neprovjerenim izborima, izbjegavajte one koji traže uplate, poklon bonove i bilo što slično tome.

ČITAJ JOŠ:  Šta uraditi kada vam zaledi ručna kočnica u automobilu
GODISNJICA
MARKETING