Novalić: Još jedan Dan rada dočekujemo suočeni sa izazovima pandemije

fadil novalic
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić čestitao je Međunarodni praznik rada i pozvao na poštivanje epidemioloških mjera tokom ovog praznika, saopćili su iz Vlade FBiH.

– Još jedan Dan rada dočekujemo suočeni sa izazovima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, ali i s nadom da ćemo naći rješenje za ove probleme. Iako se primjećuje blago poboljšanje, svjesni smo da je epidemiološka situacija još uvijek veoma ozbiljna. Stoga je važno da se nastavimo pridržavati naredbi i preporuka struke kako bi očuvali ono najbitnije, svoje i zdravlje drugih -rekao je.

Napomenuo je da je obaveza vlasti da stalno daje sve od sebe kako bi pomogla građanima da sačuvaju zdravlje, ali i posao, te se osvrnuo i na trenutnu epidemiološku situaciju i trenutno ekonomsko stanje.

– Zvanični podaci o pozitivnim ekonomskim trendovima u FBiH ohrabruju i pokazuju da trebamo nastaviti s mjerama podrške koje su donijele stabilizaciju privrede i dale pozitivan efekat u očuvanju radnih mjesta. Veći prihodi od direktnih poreza, rast broja uposlenih, kao i povećanje industrijske proizvodnje, te izvoza, samo su neki od pokazatelja da mjere Vlade FBiH daju rezultate. Naravno, na tome nećemo stati – obećao je.

Kako je naveo, finalizira se program podrške, i uskoro očekuje početak provedbe mjera iz novog paketa, koje podrazumijevaju finansijsku pomoć privredi, te zdravstvenim ustanovama. Naglasio je da je opredjeljenje vlasti da čim prije poboljša ekonomsku situaciju.

– Opredjeljenje Vlade FBiH je da privredu u što skorije vrijeme vratimo na nivo koji je bio prije pandemije, te stvorimo pretpostavke za održiv i ubrzan ekonomski rast u narednim godinama. Pandemija koronavirusa još nije prošla, stoga svi zajedno moramo težiti tome da sačuvamo zdravlje, te zadržimo postojeća i stvorimo uslove za otvaranje novih radnih mjesta, kako bi građani imali priliku za rad i dostojanstven život od svog rada –  istakao jeNovalić.

Podsjećamo, sindikati rudara, radnika i trgovini i metalaca najavili su protest koji će biti održan sutra ispred Vlade FBiH.