novalic 10
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 18, 2021 @ 8:00
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Federalni premijer Fadil Novalić pojasnio je detalje vezane za predloženo propise kojima se tretira porez na nasljedstvo, a koji su digli mnogo prašine u javnosti prethodnih dana. Njegov post na Facebooku prenosimo u nastavku:

FIXGEHALT

– Porez na poklon i nasljedstvo je već decenijama regulisan KANTONALNIM zakonima.

NER FIT

Prijedlog federalnog zakona upravo predviđa da se federalni porez na poklon i nasljedstvo NE PLAĆA onda kada se plaća kantonalni porez ili kada kantonalni zakon oslobađa plaćanja poreza na poklon i nasljedstvo.

Porez na nasljedstvo i poklon će se i dalje plaćati isključivo po zakonu kantona, a čak i ako postoji poresko oslobođenje po propisu kantona, porez se NEĆE PLAĆATI po zakonu Federacije BiH.

Svi kantoni na određeni način propisuju obavezu poreza na poklon i nasljedstvo, kao i poreska oslobađanja.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Najčešće su u kantonima najbliži srodnici (prvi nasljedni red, često i šire) OSLOBOĐENI POREZA NA NASLJEDSTVO I POKLON, pa tako na primjer, ako osoba u Ključu nasljeđuje ili dobija na poklon kuću od svojih roditelja, ona neće platiti ni kantonalni porez, a ni federalni porez.

Međutim, ako bilo gdje u Federaciji BiH primate na poklon ili nasljedstvo nekretninu od osobe s kojom niste ni u kakvom srodstvu, zbog čega budete morali platiti kantonalni porez, opet nećete platiti federalni porez.

Razlog zbog kojeg se porez na nasljedstvo i poklon uopće pominju u prijedlogu Zakona o porezu na dohodak Federacije BiH je isključivo tehničke prirode, jer nasljedstvo i poklon predstavljaju dohodak i stoga je bilo potrebno precizno propisati da se na takav dohodak ne plaća federalni porez, napisao je Novalić na Facebooku.

LIDER