Novi udar po džepu roditelja: Vrtiće će plaćati skuplje za 40 KM

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Tuzlanski roditelji koji su prinuđeni svoju djecu ostavljati u javnom vrtiću u cjelodnevnom boravku od juna ove godine mogli bi se susresti sa povećanjem cijene za čak 40 konvertibilnih maraka.

Naime, Upravni odbor Javne ustanove Naše dijete u Tuzli je uputio incijativu o povećanju cijena boravka u 11 vrtića, koliko ih djeluje u njihovom okviru.

Prema prijedlogu, povećanje cijena boravka će iznositi 25 posto, a odnosit će se na okvirno 1.200 mališana.

Na osnovu prijedloga, cijena poludnevnog boravka bi trebala biti povećana sa 125 na 150 KM, dok će cjelodnevni boravak umjesto 160 koštati 200 maraka.

Kao razlog korekcija je navedeno enormno povećanje cijena hrane, higijenskog i didaktičkog materijala, kao i goriva. Javna ustanova Naše dijete od početka inflacije nije vršila korekcije cijena svojih usloga, a kako nam je potvrđeno, trenutno stanje je neodrživo.

O tome da li će u konačnici doći do povećanja cijena boravka u vrtićima Naše dijete, odlučit će Gradsko vijeće Tuzle, kojem je upućena inicijativa.

Izvjesno, odgovor bi trebao biti potvrdan, a on će konačno biti poznat na sjednici vijeća koja je najavljena za kraj maja ove godine. Ukoliko inicijativa bude usvojena, izmijenjeni cjenovnik će se primjenjivati od juna ove godine.

Klix