NOVOGODIŠNJA NOĆ: Šta se krije iza poljupca tačno u ponoć?

NOVOGODIŠNJA NOĆ: Šta se krije iza poljupca tačno u ponoć?

new-year-kiss_1388056339

Prema vjerovanju, izostanak poljupca tačno u ponoć nagovještava usamljenu godinu ili niz loših susreta.

Novogodišnja noć predstavlja zaokruženje jedne priče koju smo gradili 365 dana u nazad. To je kraj godine koja je za nama, odnosno početak jednog novog romana sa istim brojem stranica čije praznine čekaju na nas da ih ispišemo. A, početak nepoznatog dvanaestomesečnog putovanja tradicionalno obilježavamo tom famoznom novogodišnjom noći kada se osvrćemo na proteklu godinu i donosimo odluke za dane koji su pred nama.

Bilo da je proslavljamo u svijetlu glamuroznih toaleta, opijajućih gutljaja vina i svjetlucavih jelki, ili u toplini svog doma kraj voljenih osoba, ono što je neizbježno i što dolazi kao šlag na torti jeste poljubac tačno u ponoć.

U zapadnim kulturama postoji vjerovanje da prva osoba sa kojom se sretnemo te noći i priroda tog susreta postavljaju osnovu za predstojeću godinu. Dakle, novogodišnjim poljupcem ulazimo u godinu za koju želimo da bude puna ljubavi, strasti i poljubaca. Stoga, ne propustite da poljubite svog partnera kada kazaljke na satu pokažu tačno dvanaest sati.

Prema vjerovanju, izostanak poljupca tačno u ponoć nagovještava usamljenu godinu ili niz loših susreta. Opet, poljubiti nekoga tek radi reda gore je nego ne poljubiti se ni sa kim.

Strastveni novogodišnji poljubac našao je mjesto i u popularnoj literaturi. U Dnevniku Bridžit Džouns upravo taj ponoćni poljubac bio je trenutak koji je ponovo spojio Bridžit i Marka Darsija.

U svakom slučaju, taj famozni 1. januar dočekajte u sopstvenom stilu, sa ili bez novogodišnjeg poljupca, jer vjerujemo da će 2014. biti onakva kakvom vi budete željeli da je napravite. “Papir u ruke” i ispišite najbolje stranice romana čiji ste vi glavni akter, pa da ga sa ponosom podijelite sa najvoljenijima.

Kurir

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE