O SDA i izbornim pregovorima: “Ubiti, ne pomilovati”.

C4A71FAE AC9C 4498 9ABC 990155DC5E4E
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Legenda kaže da je britanska kraljica Elizabeta dželatu poslala poruku: “Ubiti ne pomilovati”, piše Istraga.ba.

Papirić s tih “par slova” odnosio se na pogubljenje njoj drage osobe, s kojom je bila izuzetno bliska. I to se znalo. I onda se dželat našao u neobranom grožđu. Gdje je zarez u ovoj prostoj rečenici? Od njega ne zavisi samo život potencijalne žrtve, već i samog dželata.

Pred tim izazovom su danas i članovi Glavnog odbora Stranke demokratske akcije. Ova partija trebala bi se očitovati o daljem toku pregovora o izbornoj reformi.

“Ne bih rekao da će se SDA ikada povući iz pregovora sa međunarodnom zajednicom. I kolegij SDA je tako stvari jučer usmjerio, takve su naše preporuke.

Mi smo stranka koja je ozbiljna, koja je sa međunarodnom zajednicom napravila ozbiljne pomake, ozbiljne sporazume u protekle tri decenije. Ne mislimo da je to način na koji se treba odnositi sa prijateljima iz međunarodne zajednice.

Naravno, treba se boriti za ono za šta smatramo da se treba boriti kada je u pitanju BiH. Mislim da se sama međunarodna zajednica za sada povukla, jer je vidjela jedan tvrd odgovor od strane Dodika”, rekao je sinoć Bakir Izetbegović u intervjuu za TV Hayat.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine jučer je i formalno “presjekla”. Neće biti dio procesa dok se ruši ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

Javnost je većinski pozdravila takav potez, SDP je dobio (trenutne) značajne političke poene. Ova stranka najavljuje dalje korake na kapitalizaciji ovog političkog iskoraka.

Ipak, nije jednostavno “otresti” strance.

SDA se sada nalazi pred vlastitim izborom.

Ili će, kako je danima najavljivano iz vrha te partije, biti uz SDP, čime nestaje i teoretska mogućnost reforme Izbornog zakona i promjene Ustava BiH, ili će se “zaokrenuti” i ponovo pružiti ruku međunarodnim posrednicima.

Moguće je, stoga, da iz GO SDA prema SAD i EU ode “učestvovati ne bojkotirati”. Ni vuk sit, ni ovce na broju. S jedne strane, javnost vidi da nema konkretne reakcije na rušilački pohod Milorada Dodika na Bosnu i Hercegovinu.

Imaju jake izjave, čak i nekih visokih diplomatskih zvaničnika, a pogotovo parlamentaraca. Ali akcije = sankcija, nema. Još. Za sada, taj igrokaz liči na onaj vic “Nemoj me Mujo više braniti”. S druge, u SDA-u znaju da su neki (ostrašćeni) međunarodni zvaničnici nanišanili baš tu partiju i sada traže argumente za već spremljenu odluku da je SDA, a ne Dodik ili njegov koalicioni partner Dragan Čović, krivci za posvemašnju blokadu institucija Bosne i Hercegovine, ali i njenog većeg entiteta – F BiH.

SDA-u, odnosno Bakiru Izetbegoviću se sada prigovara što je insistirao da se u pregovore o reformama izbora uključe i ostale stranke, predvođene SDP-om. To se, kažu, moglo raditi paralelno. Izetbegović i Čović “razgovaraju” (ne “pregovaraju”, ističu ti neki stranci), a ostale stranke razmatraju istu tu materiju u nekom ad hoc forumu.

Razgovori iliti pregovori o izbornoj reformi stopirani su do daljnjeg. To su odlučili stranci. SDP s pravom ne želi učestvovati u tome dok Dodik nastoji pokidati tkivo Bosne i Hercegovine. SDA bi se rado pridružila, ali ne bi da na tom putu (jedina) pogine.

Bakir Izetbegović, kao lider stranke, danas će u 14:00 u Kaknju stati pred prošireni Glavni odbor partije, pred odbornike, ali i državne poslanike, te visoke federalne zvaničnike, uključiv i predsjednika Kluba poslanika te partije u Federalnom parlamentu i u uvodnom izlaganju dati smjernice i za tu odluku.

Unutar partije postoji podjela – jasno i glasno odbiti zamajavanje izborima čije održavanje postaje sve upitnije i svu energiju usmjeriti prema suprotstavljanju osovini Dodik-Čović ili ipak nastaviti gubiti živce i vrijeme u nečemu što niko živi ne zna ishod.

“Pregovorati ne razgovarati”.