Objavljeni detalji: Evo na šta se odnose sankcije za Novalića i Stankovića

Podijelite vijest

Ministarstvo finansija SAD uvelo je danas sankcije premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću (SDA) i Slobodnu Stankoviću i njegovoj firmi Integral Inženjering zbog njegove povezanosti sa Miloradom Dodikom.

Kako se navodi u saopćenju Ministarstva finansija, sankcije se odnose na sljedeće: 

– Kao rezultat današnje akcije, sva imovina i interesi u imovini gore navedenih osoba koje se nalaze u Sjedinjenim Državama ili u posjedu ili kontroli američkih osoba su blokirane i moraju se prijaviti OFAC-u. Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u vlasništvu, direktno ili indirektno, pojedinačno ili u zbiru, 50 posto ili više od strane jedne ili više blokiranih osoba.

ČITAJ JOŠ:  SDA hoće Fadila i devetu godinu

Sve transakcije američkih osoba unutar (ili u tranzitu) Sjedinjenih Država koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini određenih ili na drugi način blokiranih osoba su zabranjene osim ako nisu odobrene općom ili posebnom licencom izdanom od strane OFAC-a ili izuzete. Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe. Osim toga, finansijske institucije i druga lica koja obavljaju određene transakcije ili aktivnosti sa sankcionisanim subjektima i pojedincima mogu se izložiti sankcijama ili biti predmet izvršne radnje – navodi se u obrazloženju.

ČITAJ JOŠ:  Pad na planini: Novalić slomio zglob, ruku, dva rebra, na KCUS-u proveo sedam dana

Avaz