88EEA022 0AB9 45CD B02A E865922138E9
AUTOR: K.H.
DATUM: sij 4, 2022 @ 9:35
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti


Hiljade škola u SAD odgodilo je povratak u učionice ove sedmice ili se odlučilo za online nastavu jer je broj slučajeva Covida-19 zbog širenja omikron varijante koronavirusa došao na rekordne nivoe, piše Avaz.

U nekim su školskim okruzima dužnosnici ipak ustrajali na otvaranju škola, uključujući i epidemijom teško pogođeni Njujork gdje je prošle sedmice svaki treći testirani bio pozitivan na zarazu koronavirusom po podacima koje je taj grad objavio u ponedjeljak.

Po klinici Mayo, na nacionalnom nivou u SAD-u je 18 posto pozitivnih testova.

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams (Eric), koji je dužnost preuzeo tokom vikenda, obećao je otvorenim zadržati najveći školski sistem u SAD unatoč brzom širenju virusa.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Prije mjesec u gradu je bilo manje od tri posto pozitvnih testova, a sada je širenje zaraze narušilo sistem javnog saobraćaja, zatvorilo predstave na Broadwayu i prisililo kompanije da odgode fizički povratak na radna mjesta. 

– Želimo biti krajnje jasni, najsigurnije mjesto za našu djecu je zgrada škole – rekao je Adams tokom posjete osnovnoj školi u Bronksu.

Samo je jedna javna škola u Njujorku u ponedjeljak bila zatvorena zbog nedostatka osoblja, objavio je gradski ured za obrazovanje.

Brzina širenja omikrona je na samom početku 2022. stvorila osjećaj kaosa. U posljednjih sedam dana se broj slučajeva Covida-19 udvostručio na rekordnih 418.000 dnevno, po podacima agencije Reuters.

Mnogi drugi gradovi, poput Milvakija, Klivlenda i Detrojta, uveli su online nastavu ili su ove sedmice postupno otkazali povratak u škole za desetke hiljada učenika, navodeći kao razlog i nedostatak osoblja i zabrinutost zbog omikrona.

LIDER