Održali proteste, ne žele da im satnicu povećaju na 3 KM

Održali proteste, ne žele da im satnicu povećaju na 3 KM

U Orašju je održan protest zdravstvenih radnika ispred zgrade Vlade. Uposlenici traže povećanje plata – u protivnom, najavljuju generalni štrajk.

Sve je izglednije kako će zdravstvo u Posavini stupiti u opšti štrajk. Imaju, kažu, najniže plate u Federaciji, a iz ministarstva pozivaju na razgovor.

“Mi smo tražili 0,20 povećanje koeficijenta za sve djelatnike, od suprotne strane na zadnjoj sjednici smo dobili prijedlog da 0,30 ide povećanje doktorima, 0,20 zdravstvenom osoblju, a svim nezdravstvenim djelatnicima da nema povećanja na osnovu koeficijenata. Tražili smo da radno vrijeme u sedmici bude 40 sati, što su nam odbili i tražili smo 3 KM satnicu – oni nam nude 2,75”, kazala je Margita Živković-Ivanović, predsjednica Sindikata uposlenih u zdravstvu u Posavskom kantonu za FTV.

Maćehinski odnos

Ministar zdravstva Damir Živković poziva na smirivanje situacije i dogovor za stolom: “Prije svega da kažem da mi ne podržavamo ovakav način pregovora. Mi smo otvoreni za dogovore i tu smo svaki dan. Mi smo do sada uputili pet poziva na sastanak, a oni samo jedan. To govori ko je spreman da se riješi ovaj problem a ko nije”.

Prosvjednici dijele mišljenje kako se Vlada prema njima odnosi maćehinski, te da prava koja im pripadaju uvijek moraju tražiti na ulici.

“Mislim da je to prilično jedan maćehinski odnos krenuvši od uvjeta rada do samih plata koje su najmanje na teritoriji Federacije. Definitivno smo tu zapostavljeni”, kazao je Asmer Kršić, predsjednik Sindikata Doma zdravlja Odžak.

“Potrebno malo volje s njihove strane”

Predsjednica Sindikata osnovne organizacije Kantonalne bolnice Orašje Maida Saltović ističe kako radnička prava uvijek na ovakav način moraju tražiti – iz toga razloga smatraju da je zdravstvo u kantonu zapostavljeno.

Ministar Živković se nada da do općeg štrajka neće doći: “Ja se nadam da ćemo mi to završiti vrlo brzo, samo je potrebno malo volje s njihove strane. Mi smo na zadnjem sastanku ponudili sto su tražili za zdravstvene djelatnike – međutim, oni ne odustaju od toga da bude povećanje za sve”.

U idućem periodu bit će poznato hoće li se uistinu dogoditi opšti štrajk ili će svi problemi biti riješeni.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE