Ostanite zdravi: Pet vježbi koje će vam ukloniti bol u leđima i vratu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Jačanje leđa je posebno bitno za one koji provode mnogo vremena sjedeći za kompjuterom ili mnogo koriste telefon. Za svega 15 minuta vježbanja dnevno možete ojačati mišiće na leđima i ispraviti neravnotežu mišića koja vas onemogućava da sjedite pravilno.Potrebno je za svaki tip vježbe kojih ima pet da uradite po tri seta. Svaki set radite po 40 sekundi, a nakon jednog završenog seta se odmorite 30 sekundi.

Prvu vježbu počinjete tako što ćete se spustiti na koljena i ruke. Koljena treba da vam budu ispod kukova, a ruke ispod ramena. Lijevu ruku stavite iza glave. Desna ruka treba da vam bude na tlu dok okrećete torzo prema gore na lijevu stranu. Dok to radite udahnite, a na vrhu gdje treba da ostanete nekoliko sekundi zadržite dah i izdahnite dok se vraćate u prvobitnu poziciju. U prvobitnoj poziciji takođe ostanite nekoliko sekundi, do pet i ponovite pokret 10 puta na obdje strane.

Ovu vježbu započinjete tako što ćete leći na stomak sa ispruženim nogama. Ruke treba da vam budu ispod lica. U isto vrijeme treba da podignete noge, a rukama da napravite pokret kao da plivate te da ih zadržite uz tijelo dlanovima prema sebi nedodirujući se. Ovaj položaj držite otprilike šest sekundi prije nego što spustite noge, prsa, ruke i glavu u prvobitni položaj. Ponovite 10 puta.

Za treću vježbu vam treba elastični pojas koji ćete postaviti ispod nogu. Treba da budete u stojećoj pozi nagnuti prema naprijed tako da vam je trup paralelno sa podom. Krajeve trake držite rukama okrenutim prema unutra. Udahnite i dok izdišete krajeve trake povlačite tako da povijate laktove prema gore. Pokušajte da napravite što više ponavljanja možete za 40 sekundi.

Sljedeća vježba je slična. U istom ste stojećem položaju s trupom nagnutim paralelno sa tlom. Ovaj put krajeve trake treba da povlačite prema gore, ali da ne savijate laktove. Pokret rukama treba da izgleda kao da letite, a vježbu ponovite što više puta u 40 sekundi.

Peta vježba zahtijeva da sjedite pod pravim uglom. Ispod stopala postavite rastegljivu traku, a krajeve trake držite rukama. Udahnite. Kada izdahnete povucite jedan kraj trake do tijela tako da vam se ruka savije u laktu, zatim uradite isto i sa drugom rukom. Dok povlačite ruku zglob treba da zakrenete prema vani. Kada se vraćate u prvobitni položaj udahnite, a lakat okrenite prema unutra. Za 40 sekundi ponovite ovo što više puta.