OTKRIVAMO: Ko će naslijediti Šuta, zašto je opozicioni DF glasao za izmjenu zakona?!

072INFO SAZNAJE

446CB334 E6DF 4F94 B283 AE66D62F808A

Skupština Zeničko-dobojskog kantona, većinom glasova zastupnika, izglasala je na današnjem zasjedanju po skraćenom postupku izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK.

Za izmjene pomenutog zakona glasalo je 19 (SDA, HDZ BIH, A-SDA odnosno NES, Samir Karahasanović iz SBIH, samostalni zastupnik Omer Škaljo i dva zastupnika DF-a), devet zastupnika bilo je protiv, a jedan je zastupnik (Nusret Imamović, op.a.) bio suzdržan. Valja istaći i to da sjednici nije prisustvovala Selvedina Sarajlić Spahić iz SDA, te Ermin Čehić iz SBB-a.

Naime, izmjenama je omogućeno da se za poziciju policijskog komesara ZDK, osim glavnog inspektora, mogu natjecati i samostalni inspektori sa najmanje 10 godina radnog iskustva na rukovodećim poslovima policijskog službenika, a da se pod rukovodećim radnim iskustvom smatra iskustvo ostvareno u činu „višeg inspektora ili višem činu“.

Druga se izmjena odnosi na penzionisanje policijskog komesara u slučaju ispunjavanja uslova za penzionisanje predviđenim zakonom, dok je, po dosadašnjem zakonu, policijski komesar u tom kantonu mogao ostati na funkciji sve do isteka mandata. 

Aktelnom policijskom komesaru ZDK Semiru Šutu mandat je istekao te je, prije 10-ak dana, dobio rješenje o penzionisanju, ali on je najavio kako će o zakonitosti tog rješenja odlučivati Tužilaštvo ZDK te sud.

Kako saznaje 072info, iako će procedura penzionisanja komesara Šuta potrajati najmanje mjesec dana, već se špekuliše ko će biti njegov nasljednik.

To je, navodno, i bio uslov da zastupnici SDA danas glasaju za izmjenu Zakona. Naime, prema nepotvrđenim informacijama Šutov nasljednik, kao prijedlog SDA, bit će Adis Imamović. Uz pristanak ostalih koalicionih partnera SDA za ovaj njihov prijedlog, došlo je do usvajanja izmjene zakona. 

D67EEBEA E845 4021 8C9A 50B01AAB362D
Imamović bi mogao naslijediti Šuta

Bit će interesantno pratiti hoće li koalicija ispoštovati prijedlog SDA i hoće li Imamović na kraju, uistinu, naslijediti Šuta ili će doći do novih turbulencija tijesne većine koju čini 18 zastupnika. 

Zanimljivo, današnju tijesnu koaliciju, kojoj je nedostajala ruka Sarajlić-Spahić, podržala su i dva zastupnika DF-a, dok je jedan bio protiv. Interesantno, među dvije ruke DF-a je Vlasta Kalas ali i Sedmedin Amiđić, inače uposlenik MUP-a ZDK, što možda i najbolje objašnjava zašto je opozicioni DF odlučio, čitaj morao, podržati poziciju. Morao ili “ruku” založio za napredovanje u MUP-u ZDK, pokazati će vrijeme…

04138838 CB2E 4872 96DF A5CC1CD1A0DA
Sedmedin Amiđić (DF) zaposlenik MUP-a ZDK

Inače, javnost je uglavnom bila protiv prinudnog penzionisanja komesara Šuta, s obzirom na to da je dobio pohvale iz cijele države za svoj dosadašnji rad. Međutim, ogorčenje javnosti, pa ni reagiranja ambasadora SAD u BiH Erica Nelsona te visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka nisu spriječili većinu u Skupštini ZDK da, ipak, usvoje spornu izmjenu zakona.