Portal 072info

Ovako se živjelo u bivšoj Jugoslaviji: Je li bilo bolje tada ili danas?

Praznik kojim se obilježavao datum rođenja predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita uspješno je preživio i njegovu smrt i raspad Jugoslavije te ga i danas mnogi obilježavaju, mahom oni koji tvrde da je tada bilo bolje no danas

Na današnji dan, 25. maja, nekada se slavio najpopularniji praznik bivše Jugoslavije – Dan mladosti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Centralni događaj ovog simboličnog praznika socijalističkog koncepta bratstva i jedinstva bio je slet na stadionu JNA, u kojem su sudjelovali pioniri, omladinci, studenti, ali i pripadnici svih rodova vojske SFRJ. Prethodilo mu je pak nošenje štafete mladosti, koja je prethodno prešla hiljade kilometara od Triglava do Đevđelije pa bi je “voljenom predsjedniku” u ruke predali poznati sportisti ili ugledni omladinci.

Posljednja štafeta je napravljena i donesena u Beograd 1987. godine, sedam godina nakon Titove smrti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Unatoč tome, praznik kojim se obilježavao datum rođenja predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita uspješno je preživio i njegovu smrt i raspad Jugoslavije te ga i danas mnogi obilježavaju, mahom oni koji tvrde da je tada bilo bolje no danas.

Na današnji dan će se toga vremena prisjetiti i oni koji s nostalgijom gledaju na život u Jugoslaviji i oni koji se nikada ne bi vratili u to vrijeme, a dio tadašnje atmosfere uhvaćen je i u sljedećem videu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 151
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME