Portal 072info

Ove namirnice ne smijete stavljati u mikrovalnu pećnicu

Neke od ovih namirnica vjerovatno ste već pripremali uz pomoć mikrovalne pećnice, ali možda niste znali da to i nije najbolja ideja.

1. Tvrdo kuhana jaja

Ne pokušavajte skuhati jaja u mikrovalnoj pećnici jer biste mogli doživjeti pravu malu kuhinjsku katastrofu. Naime, nagli rast temperature u mikrovalnoj stvara veliku količinu pare u jajetu koja nema kuda izaći pa jaje može “eksplodirati”. Imajte na umu da se to najčešće događa tek nakon što kuhano jaje izvadite iz pećnice, a niko ne želi ostatke vrelog jajeta po svojim rukama, licu i kuhinji.

2. Smrznuto meso

Odmrzavanje mesa u mikrovalnoj možda je brzo, ali ipak pokušajte izbjegavati taj postupak. Ovisno o tome kakav komad mesa imate, tanji dijelovi mogu se početi kuhati, a deblji i dalje ostati smrznuti. Ako imate mikrovalnu koja ne rotira namirnice, to dovodi do neravnomjerne distribucije topline, zbog čega bakterije koje se nalaze u mesu i koje bi toplina trebala uništiti zapravo samo dodatno narastu i razmnože se. Zato je najsigurnije ostaviti meso da se odmrzne u frižideru.

3. Mesne prerađevine

One u sebi sadrže konzervanse koji im produžuju vijek trajanja, a ti konzervansi postaju dodatno nezdravi za organizam prilikom zagrijavanja u mikrovalnoj pećnici. Nalet zračenja u mikrovalnoj potiče oksidaciju holesterola. Dokazano je da su nusprodukti, te reakcije gori za naše arterije od “običnog” holesterola.

4. Piletina

Salmonelu često nalazimo u mesu peradi, a pogotovo u piletini. Stoga je važno da je temeljno skuhamo kako bismo eliminirali bakterije iz nje. Mikrovalna ne može potpuno i ravnomjerno skuhati svaki dio piletine koja ima veću gustoću proteina, pa postoji mogućnost da bakterija preživi pripremu u mikrovalnoj, piše portal Zadovoljna.hr.

5. Riža

Nekuhana riža u sebi sadrži spore bakterije koje mogu preživjeti kuhanje u mikrovalnoj pećnici. U trenutku kada rižu skuhanu u mikrovalnoj izvadite van i ostavite na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju i mogu uzrokovati nimalo ugodne probavne smetnje.

avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box