Ovo je 5 najvažnijih zdravstvenih prednosti ovog trenutno dostupnog sezonskog voća

grajp pixsell
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Grejp je dio porodice citrusa i raste u grozdovima na drveću, poput grožđa – a kaže se da mu odatle potječe ime. Grejp dolaze u raznim bojama uključujući žutu, ružičastu i crvenu, a imaju različite okuse, od slatkog, gorkog, pa do kiselog.

Bogat antioksidansima

Grejp pruža niz korisnih i zaštitnih hranjivih tvari i biljnih spojeva koji imaju antioksidativna svojstva. To znači da pomažu u zaštiti stanica od potencijalnog oštećenja uzrokovanog nestabilnim molekulama zvanim slobodni radikali.

Konkretno, dobar su izvor beta-karotena koji se u tijelu pretvara u vitamin A, a smatra se da smanjuje rizik od hroničnih stanja, uključujući makularnu degeneraciju. Grejp je također koristan izvor likopena koji je povezan sa smanjenim rizikom od raka.

ČITAJ JOŠ:  Napravite 10.000 koraka u danu, vaše srce će vam biti zahvalno

Može podržati zdravlje srca

Godine 2012. Američko udruženje za srce objavilo je izvještaj koji sugerira da prehrana bogata određenim flavonoidima, spojevima koji se nalaze u agrumima, uključujući grejp, može smanjiti rizik od moždanog udara kod žena. Međutim, potrebno je više istraživanja kako bi se tačno razumjelo zašto je to tako.

Grejp je bogat kalijem i vlaknima, kao i zaštitnim antioksidansima koji mogu pomoći u kontroli krvnog pritiska i nivoa holesterola. Studije na ljudima pokazale su korisnu ulogu grejpa, a posebno crvenog grejpa, u poboljšanju razine holesterola, posebno kod onih koji pate od ateroskleroze.

ČITAJ JOŠ:  Sedam načina kako mobitele očuvati tijekom zime

Može pomoći kod mršavljenja

Iako ima malo kalorija i puno vlakana, jedenje grejpa vjerovatno neće donijeti dramatičan gubitak težine koji se promiče u nekim modernim dijetama, ali postoje neki dokazi koji upućuju na to da bi konzumacija grejpa mogla biti od neke pomoći.

12-sedmično japansko istraživanje proučavalo je učinke grejpa u odnosu na placebo, a došlo je do značajnog smanjenja težine, kao i razine glukoze u krvi kod onih sudionika koji su konzumirali pola grejpa prije jela.

ČITAJ JOŠ:  Šipurak je riznica vitamina

Može pomoći u kontroli šećera u krvi

Studije na životinjama ispitale su korisnu ulogu soka od grejpa u smanjenju nivoa glukoze u krvi i poboljšanju inzulinske rezistencije. To je dodatno potkrijepljeno većim unosom voća i zelenog povrća koji je povezan sa značajno smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Može promovirati bolju funkciju mozga

Postoje neka obećavajuća istraživanja o ulozi flavonoida u prehrani i poboljšanju pamćenja i kognicije, kao i prevenciji neurodegenerativnih stanja. Međutim, prerano je reći ima li grejp značajan utjecaj na zdravlje mozga.

GODISNJICA
MARKETING