Portal 072info

Ovo je hrana koja smiruje živce i umanjuje stres

Svi imamo stresne dane i sa njima uspijevamo da se izborimo na različite načine. Ponekad uspemo da odemo u krevet potpuno smireni, ali nekad nas stres nadvlada i legnemo krajne nervozni što se odrazi i na sutrašnji dan. Kada ste tako nervozni najbolje je da uz pomoć ishrane pokušate da se dovedet u red. Jer, neka hrana ima umirujuće svojstvo.
Avokado
Avokado je zdrav na nekoliko načina, a prije svega zbog toga što je izvor zdravih masti. Ovo voće takođe ima i umirujuće dejstvo, a sadrži i folnu kiselinu. Zato slijedeći put kada budete pravili salatu ne zaboravite d stavite i avokado.

Bobičasto voće

Ako ih koristite na opravi način, bobice mogu da vam razbistre um. Svako voće ove vrste ima vitamin C, koji je dobar u borbi protiv stresa i nervoze. Zahvaljujući ovom vitaminu vaš krvi pritisak će biti niži, kao i nivo kortiozola. Slijedeći put uz doručak, pokušajte da pojedete i nekoliko bobica, i odmah ćete da osjetite kakav će efekat imati na vaše raspoloženje.

Narandža

Ako slučajno ne volite bobičasto voće, pojedite pomorandžu koja je takođe puna vitamina C, a i osvežava. Kada želite da se smirite dobro je da popijete čašu soka od ceđene pomorandže.

Ostrige

Hrana koja sadrži dosta cinka, može da bude vrlo umirujuća. A ostrige su upravo reprezentativan primjer izvora cinka. Samo 10 ostriga bi bilo dovoljno da zadovolji vaše dnevne potrebe za cinkom.

Orasi

Orasi mogu da učine čudo vašem zdravlju. Sadrže omega 3 masne kiseline, koje blagotovrno utiču na vaš mozak i sprečavaju gubitak pamćenja. Takođe, na razumnim nivoima drže nivo kortizola i adrenalina.

Čokolada

Osim što je jedna od najukusnijih stvari kojih možete da se dohvatite, čokolada ima i umirijuće dejstvo. Svima nam se desilo da poslijestresnog dana posegnemo za čokoladom. Takođe, crna čokolada snižava vaš krvni pritisak, što će vas učiniti mirnijim.

Čaj od kamilice

Ako imate problem sa nervozom koju ne možete da savladate, da se osjećate bolje pomoćiće vam čaj od kamilice. Najveći efekat ima ako ga pijete uveče, prije spavanja. Tako ćete mirno završiti stresan dan.

mashable.com

Podijelite članak