Ovo je pet mitova o baterijama u koje morate prestati vjerovati

Kako se ponašati prema bateriji smartpfonea da bi ona duže trajala i funkcionirala bez problema?

O ovoj temi postoji mnogo različitih mišljenja i pravila, ali nisu sva potpuno tačna, dok su neka od njih i potpuno pogrešna i mogu nanijeti veliku štetu vašem telefonu. Povodom toga, USA Today je konsultirao stručnjake i naveo pet najčešćih mitova o baterijama smartphonea u koje moramo prestati vjerovati.

Baterije traju zauvijek

U većini telefona nalaze se litijum-jonske baterije koje bi trebalo da zadrže najmanje 80% svog kapaciteta tokom 300 do 500 punih ciklusa punjenja. Za prosječne korisnike to znači da imaju gotovo dvije godine prije nego što se telefoni ozbiljnije počne da se kvari.

Isidor Bachman, čelnik kompanije Cadex Electronic i edukativne stranice Univerziteta za baterije, kaže da su baterija izrađene s takozvanim planiranim zastarivanjem. Baterije neće “riknuti” preko noći, ali sve one se polako iscrpljuju, a većina vlasnika toga nije ni svjesna, objašnjava Isidor.

Nije bitno kada ili koliko dugo punite bateriju

Analitičar Carl Howe kaže, ako želite da vam smartphone traje i da radi dobro tokom dužeg perioda, onda nikad nemojte da trošite bateriju do kraja jer je to loše za nju.

– Opće pravilo: kako bi vam baterija trajala najduže, napunite je na 80% i ponovo je napunite kad dođe do 20% kako sistem ne biste izložili stresu – rekao je Howe. Nijedno rješenje nije savršeno, ali svih pet stručnjaka s kojima je USA Today razgovarao o ovoj temi složili su se da je najbolje držati bateriju između 20 i 80% punjenja.

Grozno je ako vam se telefon ugasi

Možda djeluje kao suprotnost u odnosu na prethodno pravilo, ali tu i tamo nije loše potpuno isprazniti bateriju i napuniti je na 100%, jer procesi koji upravljaju baterijom tako pamte koje su im najviše i najniže vrednosti te vam preciznije navode nivo punjenja. Stuart Thimpson iz servisa za gadgete Enjoy kaže da potpuno istroši pa napuni bateriju jednom u periodu od jednog do tri mjeseca.

Svi punjači su isti

Na punjačima i kablovima ne treba škrtariti. U redu je koristiti zamjenske punjače pouzdanih marki, ali ne i loše jeftinjake. Takvi vašem telefonu mogu da daju premalo energije, što znači da punjenje traje duže, ali i previše energije, što je puno opasnije, jer može dovesti do pregrijavanja baterije.

Ako vam se baterija troši, imate previše otvorenih aplikacija

Znate onu mogućnost zatvaranja svih aplikacija odjednom? Stručnjak za Apple, Skoti Lovles, kaže da to zaista gasi aplikacije, ali ako to stalno radite, može izazvati suprotan efekt od očekivanog i umanjiti trajanje baterije.

Zatvaranjem aplikacije sklanjate je iz kratkoročne memorije vašeg uređaja. Kad idući put pokrećete tu aplikaciju, telefon je mora ponovo učitati ispočetka. Sve to izlaže vaš uređaj većem stresu nego da ste jednostavno ostavili aplikacije otvorenima, kaže Lovles.

Avaz.ba