Palmer o pregovorima u Neumu: Zadovoljni smo. Napredak ide korak po korak

1643463375 palmer e1643463857909 750x501 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Specijalni američki izaslanik Matthew Palmer kazao je kako su uradili dosta dobrog posla na razgovoru sa bh. liderima koji se vode u Neumu. Pohvalio je grupu koja radi na integritetu izbornog procesa kao i OSCE-u koji je ustupio svoje eksperte.

“Uradili smo dosta dobrog posla. Razgovori o izbornoj reformi se odvijaju u iskrenom i otvorenom duhu, ali pitanja su teška i zahtijevat će vrijeme. Mislim da je svima jasno da kako bi se udovoljlilo presudama Suda za ljudska prava bit će neophodno izvršiti određene izmjene u Ustavu, a to nije jednostavan proces”, rekao je Palmer.

Istakao je kako diskusija o izbornom modelu i funkcionalnosti institucija na nivou FBiH je nešto što zahtjeva naporan i temeljit rad kako bi se pronašlo konačno rješenje.

“Mi iz EU i SAD ostajemo posvećeni partneri liderima kako bismo riješili ova pitanja. Mi nemamo konkretan prijedlog ili plan. Razgovaramo sa strankama posljednjih 5-6 mjeseci o ovim problemima i pokušavamo pronaći rješenje. Diskutujemo o svim idejama i problemima koje postoje i kod njih izazivaju zabrinutost. Tu smo da radimo zajedno kako bismo došli do prijedloga koji bi odgovarao svima”, rekao je Palmer.

Na pitanje šta ako ne uspiju pregovori ili kada očekuje da bi se moglo dobiti konačno rješenje, odgovorio je: “Mi smo fokusirani na ono što se dešava danas i predani smo tome. Sutra je sutra”.

Ranije se medijima obratila i direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst.