Palmer u Zagrebu otkrio karte: Zabrinuti smo zbog postupaka i retorike Milorada Dodika

5 23
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Specijalni izaslanik Stejt Departmenta za izbornu reformu u BiH Metju Palmer (Matthew) govorio je za RTL o situaciji u Bosni i Hercegovini i onome što SAD planira učiniti kako bi se stvari pokrenule sa mrtve tačke.

Na pitanje da li će podržati hrvatski zahtjev za izmjenom izbornog zakona u BiH, Palmer je rekao:

– Ono što mi pokušavamo je raditi sa svim sudionicima ovog procesa u BiH. Razgovarali smo o tome s predstavnicima bosanskohercegovačke, hrvatske vlade, s SDA, razgovarali smo o tome sa strankama opozicije, s vladom Republike Srpske, s Miloradom Dodikom. Vjerujem da postoji put koji vodi ka dogovoru.

Rekao je šta misli o Dodiku, te  o optužbama da je Dodik s takvim ponašanjem glavni uzrok političke nestabilnosti u BiH.

 – Zabrinuti smo zbog trenutne političke atmosfere u Bosni i Hercegovini. Zabrinuti smo zbog frakcija, napetosti, nestabilnosti koja nije zanemariva, sve to zbog postupaka i retorike Milorada Dodika. Vodili smo razgovor s njim i nadamo se dogovoru oko određenih uuslova. Nadamo se postizanju dogovora oko izbornih reformi, oko konstituirajućih reformi i oko samih promjena Izbornog zakona. Sve bi to pomoglo olakšavanju tih tenzija i frakcija – poručio je Palmer.

Palmer u BiH putuje sa kolegicom Angelinom Ajnhorst (Einchorst). Otkrio je koji im je cilj. 

– Sjedinjene Američke Države jako blisko surađuju s EU kako bismo postigli dogovor oko izbornih i konstituirajućih reformi u Bosni i Hercegovini. Naš cilj je pomoći strankama da ostvare zajedništvo, utvrde svoje različitosti, namjere, da postignu kompromis i sporazum koji bi, na kraju krajeva, pomogao BiH na njezinom evropskom putu – rekao specijalni izaslanik Stejt Departmenta.

Palmer je natuknuo da li postoji mogućnost promjene Dejtonskog sporazuma.

– Mislim da možemo sagledati neke promjene oko ustava koje bi, prije svega, uklonile etnički prefiks kod izbora članova Predsjedništva. Uz to, omogućile bi novi okvirni zakon u BiH, koji bi podržavao želje bosanskohercegovačke i hrvatske zajednice, ali bi i pošteno zastupao predstavnike svih insititucija – zaključio je Palmer.