6697B201 EE90 419C A9D9 8C3897BAAF0E
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 29, 2021 @ 15:35
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Nakon jučerašnjih i današnjih sastanaka s političkim i institucionalnim liderima u Bosni i Hercegovini novinarima se obratio viši zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova SAD-a koji je zadužen za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer.”Mi vrlo pažljivo i sa zabrinutošću pratimo povećavanje tenzija proteklih sedmica, kao i aktivnosti koje su im vodile. Mi smo posvećeni tome da uradimo sve što možemo da situacija ne eskalira i da vratimo osjećaj mira”, rekao je.

NER FIT

Dodao je da su EU i SAD i dalje posvećene pružanju podrške BiH na putu ka EU te da ta podrška postoji već decenijama, ali da ima još mnogo posla za uraditi.

Navodi da su on i Eichhorst tu kao prijatelji BiH, a ne da zagovaraju neki određeni put.

“Nismo angažovani u pregovorima, ali pomažemo razgovore. Radimo na tome da odredimo neke parametre. Radujemo se nastavku razgovora dok smo tu, još ima puno posla da se uradi. Stranke moraju ići dalje da identificiraju prijedloge koje mogu prihvatiti”, rekao je.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Govoreći o rješenjima za izborne reforme, Palmer je rekao: “Mi nemamo konkretan odgovor za vas, nismo došli da zagovaramo neko konkretno rješenje. To je njihov proces, a ne naš. Mislim da postoji nekoliko principa, a bilo koji model koji prihvate stranke trebalo bi da bude moguće usvojiti kroz demokratske mehanizme”.

Naglašava da je najprije potrebno riješiti one stvari koje su potrebne BiH za njen daljnji put ka EU.

“S našeg stanovišta prioritet je rješavanje presuda Evropskog suda za ljudska prava. Za to su neophodne ustavne promjene”, rekao je.

Novinarima se obratila i predstavnica Evropske unije Angelina Eichhorst, koja nije željela iznositi detalje o prijedlozima izbornih reformi, ali je kazala da su ona i Palmer ohrabreni porukama koje su čuli u BiH i da nastavljaju raditi na izmjenama Izbornog zakona.

LIDER