Parovi koji se upoznaju putem aplikacija imaju veći motiv za zajednički život od drugih

Screenshot 5 955

Ljudi koji se susreću sa svojim partnerima na aplikacijama za upoznavanje često imaju jače dugoročne ciljeve u vezi i posvećeniji su partneru pokazalo je novo istraživanje. Analizirajući podatke ankete iz 2018. godine, istraživači sa švicarskog Univerziteta u Ženevi (UNIGE) proučavali su uzorak od 3.235 odraslih osoba u Švicarskoj koje su bile u vezi i upoznale svog partnera u proteklih 10 godina.

Istraživanja su otkrila da su parovi koji su se upoznali putem aplikacija za upoznavanje motiviraniji za zajednički život od drugih.

“Istraživanje ne pokazuje da li je konačna namjera ovih parova da žive zajedno na duži ili kraći period ali s obzirom da je brak i dalje institucija u Švicarskoj, većina parova zajednički život prije braka vide kao određeni vid privikavanja”, rekla je Gina Potarca, istraživač u Institutu za demografiju i socioekonomiju Univerziteta u Ženevi.

Žene koje su svoje partnere upoznale na ovaj način također su spomenule da žele i planiraju imati dijete u bliskoj budućnosti, rekli su istraživači i napomenuli da je ovaj slučaj češći kod osoba koje su se upoznale putem aplikacija nego na neki drugi način.

Istraživači su otkrili da su ovi parovi bili jednako zadovoljni kvalitetom veze i kvalitetom svog života kao i oni koji su se upoznali u drugim okolnostima.

Aplikacije također mogu olakšati veze na daljinu, jer se korisnici mogu veoma lako povezati s korisnicima koji su udaljeni.

“Znajući da su aplikacije za sastanke vjerojatno postale još popularnije tokom perioda pandemije i socijalnog distanciranja, ohrabrujući su podaci koji nam govore da efekt tehnologije i nije baš toliko loš po ljude kao što se to do sada mislilo”, rekli su istraživači te naglasili kako je ovo istraživanje još jedan dokaz da tehnologija ne mora nužno biti loša.

Za razliku od uvriježenog mišljenja da aplikacije za upoznavanje potiču same susrete, dok zanemaruju emotivnu stranu, istraživanje je pokazalo kako su posvećenost i privrženost jednako bitni kao i sam čin upoznavanja.

Klix

Prethodni članakSavjet američke nutricionistice: Ne započinjite dijetu, već jedite normalno
Sljedeći članakDeset događaja kojima bi se mogli radovati u 2021. godini