Pet načina pomoću koji Evropa podstiče rađanje djece

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Mnogo se piše o finansijskoj krizi i dugovanju u Evropi. No ovo je samo jedan od izazova sa kojima se suočava Stari kontinent. Neki zemlje, naime, rapidno stare a širom kontinenta, potencijalni roditelji sa zadrškom razmišljaju o djeci. Vlade njihovih zemalja podstiču odluku o roditeljstvu na različite načine, piše The Washington Post

1. U Danskoj djeca se već u školi uče da treba da imaju više beba

Ova skandinavska zemlja je na vrhu brojnih elementara u međunarodnom rangiranju, no što se tiče fertiliteta tu svakako zaostaje. Nepostojanje želje da Skandinavci podižu djecu samo je, prema istraživanjima, dio problema koji graniči sa epidemijom.

Između 12 i 20% Danaca ne mogu da imaju djecu jer su prosto, u vrijeme kada se već jednom odluče, prestari za to. Dansko ministarstvo obrazovanja sada nastavnike motivira ne samo da na časovima govore o opasnostima vezanim za seks i o neželjenoj trudnoći, već i prednostima.

2. TV reklame promovišu seks kao patriotski čin

“Uradite to za Dansku!”, naziv je kampanje za dansku putničku agenciju Spies. U videu koji je objavljen prošle godine se potencira da 10 posto Danaca djecu začnu na putovanju u inostranstvo.

Također, 46% Danaca ima više seksa na godišnjem odmoru, a da bi promovisali ideju, ova kompanija nudi i “popuste na ovulaciju” za parove. U slučaju da im se posreći i začnu dijete tokom odmora, ova im putnička agencija daje mogućnost da osvoje nagradu u vidu besplatnih pelena tokom tri godine.

3. U Švedskoj su i majke i očevi plaćeni skoro punu svoju platu ako ostanu kući i brinu se za djecu više od jedne godine

Ako u Švedskoj imate dijete, neće vas zadugo vidjeti na poslu. Sa čitavih 480 dana, ili majka ili otac tek rođenog djeteta legalno imaju pravo da primaju 80% njihove plate.

Također, u ovoj su zemlji teretane i masaže za roditelje male djece besplatne u mnogim radnim mjestima, sva da bi ih se vratilo u pogon.

4. Djeca u Francuskoj skoro sve imaju gratis, uključujući i popuste

Iako se američki turisti žale na cijene u Francuskoj, podizanje djeteta je druga priča. Djeca javni saobraćaj mogu da koriste besplatno ili sa velikim popustima. Isto se odnosi na muzeje, bioskope,pozorišta i skoro sve kulturne institucije.

Kao bilo koja druga evropska zemlja, recimo, Njemačka, Francuska također plaća porodicama sa djecom koja su mlađa od 20 mjesečne dodatke. Kroz tinejdžersko doba, Francuzi dobijaju benefite od vlade za studenstki smještaj i druge troškove ako porodični prihodi nisu dovoljni.

5. Dating portali samo za Dance koji žele djecu

Da se vratimo ponovo u Dansku, koja je čini se posebno kreativna u nastojanjima za što više djece. Francuski glumac Emmanuel Limal je 2013. pokrenuo jedinstven webiste koji je posvećen upoznavanju parova koji su zaintersirani da uskoro dobiju djecu.

“Nisam nikako mogao da upoznam neku osobu koja bi odmah bila spremna za osnuje porodicu, i bio mi je problem da odmah na početku veze govorim o ovome. To je ulitimativni dating tabu,” rekao je Limal za Guardian.

Kako Danska i druge evropske zemlje prave iskorak u promjeni nataliteta, Limalova platforma za upoznavanje može da dobije veći broj zainteresiranih.