E6696524 7F55 4A74 9C42 67B078B1A111
AUTOR: K.H.
DATUM: ruj 24, 2021 @ 9:05
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
FIXGEHALT

Dok smo se ljeti borili protiv utjecaja sunca i mora na našu kosu, druge sezone nose svoj set izazova. Niske temperature i vlaga s jedne strane, grijanje i kape s druge… zimi se čini kao da se sve urotilo protiv dobre frizure i zdrave, sjajne kose.

Prehrana

Lijepa i sjajna kosa počinje iznutra stoga je prvi korak na tom putu: zdrava prehrana. Hrana bogata proteinima i omega-3 poput lososa i druge masne ribe, avokada, orašastih plodova i sjemenki je poželjna, kao i namirnice bogate vitaminom D. Svakako ne smijemo zaboraviti lisnato povrće i, kao i obično – vodu.

Hidratacija

Nakon hidratacije iznutra, važna je i ona izvana. Vjetar, hladnoća, korištenje sušila za kosu je isušuju pa kod redovitog pranja kose trebamo koristiti toplu, ali ne i vruću vodu i ukoliko to već ne radimo, uvesti regenerator koji će je hidratizirati te pomoći pri raščešljavanju, a jednom tjedno koristiti hranjivu masku.

Raspetljavanje

Zbog vlage, trenja izazvanog šalovima i kapama, duga kosa je zimi sklonija petljanju i pucanju. Kako bismo to spriječili, potrebna je dobra četka i tehnika raščešljavanja. Krećemo nježno od vrhova i postepeno se penjemo prema vlasištu. Raščešljavati bismo je trebali kada nije sasvim mokra, a bonus je koristiti svilene jastučnice za spavanje koje su nježnije prema koži i kosi.

Stiliziranje

Kod stiliziranja kose, poželjno je koristiti što je manje moguće vruća sredstva poput figara, sušila ili pegle za kosu koji je oštećuju. Podesiti sušilo za kosu na nižu temperaturu i sušiti je kada više nije sasvim mokra se preporuča kako bi se smanjila oštećenja. Također, kako bi se izbjegla prečesta pranja i sušenja kose, period između pranja možemo produžiti suhim šamponom uz koji će kosa duže izgledati svježe.

Održavanje

Zdrave navike ključ su zdrave kose, ali važno je i njezino redovito održavanje. Kod bojanja kose poželjno je dodati tretmane koji hidratiziraju i ojačavaju kosu, a kada je riječ o suhim i ispucalim vrhovima – redovito šišanje zahvaljujući kojem će kosa izgledati ljepše i zdravije.

LIDER