Pijete samo instant kafu? Stručnjaci odgovaraju je li dobra za naše zdravlje

soljica kafa pexels
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Instant kafa je ustvari kristal koji nastaje nakon dehidriranja kuhanih zrna kafe, kaže Malina Malkani, nutricionistica, a proces nastanka se ne razlikuje puno od regularne kafe – nakon kuhanja se voda baca kako bi se dobio suhi prah ili kristali.

Megan Meyer, direktorica komunikacija tvrtke Food Information Council Foundation, dodaje kako instant kava ima i duži rok trajanja od zrna kave.

KOLIKO INSTANT KAFA IMA KOFEINA?

I instant kafa i ona mljevena imaju skoro isti nutritivni profil, kaže Meyer te navodi kako su razlike toliko male da su nebitne kada se govori o zdravlju, osim kada je u pitanju količina kofeina.

Jedna šolja instant kafe ima oko 63 miligrama kofeina, dok mljevena kafa sadrži oko 96 miligrama. Sadrži više kofeina od instant kafe radi procesa proizvodnje u kojem instant kafa gubi dosta kofeina. Može se raditi o velikoj razlici ako imamo na umu da stručnjaci savjetuju maksimalan unos od 400 mg kofeina u danu, pa je dobro pripaziti koliko kafe pijete.

Previše kofeina može voditi do nemira, anksioznosti, boli u trbuhu… Ako ste osjetljivi na kofein i anksiozni ste ili imate problema sa srcem, možda bi najbolja odluka za vas bila da pijete kafu bez kofeina.

POSTOJI LI RAZLIKA U OKUSU?

Instant kafa se razlikuje okusom od mljevene kafe, a koliko će vam odgovarati ovisi o onome što volite.

Instant kafa je nešto blažeg okusa pa će ljubitelji kafe iz džezve reći da je više kao voda u boji i nešto gorča. Naravno, tu je važna i kvaliteta zrna od kojeg se kafa radi i svakako će utjecati na okus.

ŠTA JE JOŠ DOBRO ZNATI?

Ono što utječe na činjenicu je li kafa zdrava ili ne je ono što joj dodajemo, a to uključuje šećer i mlijeko i dodatne kalorije, dodaje Malkani te savjetuje da pijete kavu bez dodataka ili s prirodnim sladilima, piše Večernji.

GODISNJICA
MARKETING