Pivić: Kada bi Čović doveo konja i rekao Trojki da je to najbolji kandidat oni bi to prihvatili

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Federalni parlamentarac Nezir Pivić (SDA) komentarisao je na društvenim mrežama izbor sudije Ustavnog suda BiH iz entiteta Federacija. On pita kako je Marin Vukoja bez dana iskustva u praksi ocijenjen kao bolji kandidat od sudije Općinskog suda u Sarajevu i potpredsjednice VSTV BiH Sanele Butigan Gorušanović.

– Kao član Zakonodavno-pravne komisije i Komisije za ustavna pitanja Predstavničkog doma Parlamenta FBiH šokiran sam današnjom najavom Nermina Nikšića da će SDP podržati imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, navodeći da je Vukoja “najbolje rangiran kandidat” na listi. Isto već od ranije tvrdi i Elmedin Konaković, ali i Edin Forto – naveo je Pivić.

Komisija koja je sastavljala listu

Postavio je pitanje i koja komisija je sastavila tu listu.

– Listu je sastavila Komisija za izbor i imenovanja Predstavničkog doma Parlamenta FBIH. Komisija koja se do sada popunjavala prema principu da stranka sa najviše zastupnika dobija i najviše mjesta. Međutim, Osmorka je to promijenila u korist HDZ-a, koji sa 15 zastupnika tako dobija 3 člana ove komisije uz predsjednika komisije, dok je SDA sa 26 poslanika dobila jednog člana. Predsjednik komisije je Mladen Bošković, a zamjenik Damir Mašić. Tako je Marin Vukoja bez dana iskustva u praksi, zaposlen na poziciji Sekretara od strane ove Komisije ocijenjen kao bolji kandidat od sudije Općinskog suda u Sarajevu i potpredsjednice VSTV BiH Sanele Gorušanović Butigan – poručio je Pivić.

Član NiP-a

Dodaje i da je važnu ulogu u procesu bodovanja imao i član NIP-a u Radnoj grupi za imenovanje sudije Ustavnog suda BiH, koji je dao prednost sekretaru ispred sudije.

– Izgleda, kada bi Dragan Čović u stilu Kaligule doveo konja i rekao Nikšiću, Forti i Konakoviću da im je to najbolji kandidat oni bi to bez pogovora prihvatili. Izbor sudije u Ustavni sud Bosne i Hercegovine nije imenovanje za direktora kantonalnog preduzeća ili kakvu drugu javnu funkciju na period od četiri godine. Imenovanje sudije određuje pravac i djelovanje Ustavnog suda za period od 15 do 20 godina. Imenovanje koje ostavlja dalekosežne pravne i političke posljedice, posebno kada znamo da je Ustavni sud posljednja linija odbrane ustavnog poretka, nadležnosti i imovine države Bosne i Hercegovine. Nikšić, Konaković i Forto postali su džuboks Dragana Čovića ispunjavajući sve njegove želje – zaključio je.

Facebook status Nezira Pivića. Screenshot