Pogledajte najnovije cijene goriva na benzinskim pumpama u FBiH

Podijelite vijest

Nakon što je Vlada FBiH prošle sedmice usvojila odluku o neposrednoj kontroli cijena naftnih derivata, kojom je ograničena marža na veleprodaju, ali i na maloprodaju goriva u cijeloj Federaciji BiH stanje sa cijenama naftni derivata je optimističnije.

Ovu tvrdnju opravdavaju cijene naftnih derivata koje smo istražili putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine, koja pruža uvid u cijene na svim benzinskim pumpama u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U Zenici jutros je dizel D4 najeftiniji na pumpi Ti Oil, super 98 na Brkić Petrolu kao i super 95 dok je dizel D5 najeftiniji na pumpi Holdine.

ČITAJ JOŠ:  Ovo su nove cijene goriva: Evo gdje je najjeftiniji dizel
Cijene Goriva
Cijene goriva jutros u Zenici

Inače, prema zadnjoj Odluci Vlade FBIH privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata. Privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu u visini od 0,25 KM/litru derivata.

Vlada FBiH će u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke obavijestiti Parlament FBiH o mjerama neposredne kontrole.

Za realizaciju i nadzor nad provođenjem ove odluke zadužene su federalna, kantonalna, gradska i općinska tržišna inspekcija.

ČITAJ JOŠ:  Ovaj model automobila troši najviše goriva

O obrazloženju odluke također je navedeno da je u proteklom periodu došlo do značajnog sniženja cijena barela na svjetskom tržištu, te i do sniženja rafinerijskih cijena naftnih derivata.

Međutim, bez obzira na drastična smanjenja rafinerijskih, a i veleprodajnih cijena na tržištu Federacije BiH, to nije rezultiralo odgovarajućim sniženjem maloprodajnih cijena na benzinskim pumpama.

Određeni broj benzinskih pumpi u ovom periodu (mart-april) prijavljivao je veoma visoke cijene i izuzetno visoku maržu, koja je dostizala i 0,50 KM/litar.

Ovo se posebno odnosi na pojedine uvoznike/veletrgovce, koji imaju 87,84 posto učešća u ukupnom uvozu naftnih derivata u Federaciju BiH. Ove kompanije su ujedno i vlasnici 22 posto od ukupnog 689 benzinskih pumpi u Federaciji BiH.

ČITAJ JOŠ:  Ništa od ukidanja akciza na gorivo: "Izborna je kampanja, građani mogu da čekaju"

U pogledu maloprodajnih cijena uočeno je da one u kontinuitetu gotovo uvijek imaju najviše maloprodajne cijene na benzinskim pumpama i evidentna su određena pravila u ponašanju ovih subjekata u vezi s formiranjem i visinom cijena, te vremenskim podudaranjem izmijene cijena i dužine zadržavanja njihovog visokog nivoa.

U narednom periodu prema zaduženju Vlade FBiH, Federalno ministarstvo trgovine da prati efekte propisane mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem marži u veleprodaji i maloprodaji naftnih derivata. 

Akta.ba


Podijelite vijest