Pogubno za vaše zdravlje: Ako dnevno dugo sjedite, kopate si grob

Podijelite vijest

Prije tri stoljeća Thomas Jefferson, jedan od osnivača Sjedinjenih Država, radio je stojeći za svojim pisaćem stolom, a njegova navika sve je popularnija jer sjedenje ozbiljno škodi zdravlju, upozoravaju stručnjaci, prenose mediji

Ostajete li sjediti, kopate si grob, tvrdi Rob Danoff, liječnik i član Američke udruge osteopata (AOA).

Bolovi u leđima, propadanje mišića, kardiovaskularne bolesti, dijabetes, rak debelog crijeva i prerana smrt neki su od rizika kojima se izlaže radnik koji sjedi, pokazalo je niz novijih studija.

– Mi smo društvo bez energije, većinu vremena u uredu sjedimo, a kad dođemo kući izvalimo se na kauč pred televizorom. Ta kombinacija može biti smrtonosna – tvrdi Danoff.

Prema američkom Institutu zdravlja, prosječni odrastao Amerikanac odsjedi 7,7 sati na dan, a 70 posto zaposlenika u uredu provede više od pet sati dnevno sjedeći za pisaćim stolom. Što je više sjedenja to je cirkulacija krvi lošija i donosi niz opasnosti za ljudsko zdravlje. Odlazak na trening u klub poslije posla nije dovoljan, ističu stručnjaci.

Međutim, Danoff upozorava da ne treba ići iz jedne krajnosti u drugu. Ustanite svakih pola sata, hodajte hodnikom, koristite stubište umjesto dizala, pođite do kolege i osobno mu prenesite poruku umjesto da komunicirate mailom, sva su ta rješenja dobra i ne zahtijevaju kupnju sofisticirane opreme.

Fena/cazin.net