smece
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 9, 2021 @ 19:55
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, 2020. godine je izvoz plastičnih proizvoda iz Bosne i Hercegovine porastao za 20 do 30 posto, što je povećanje za 16 miliona maraka.

– To znači da taj sektor ima značajno mjesto u ekonomiji BiH – kazao je Kinloch Pichat, učesnik na projektu “Okolinski prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) u industrijskom i sektoru upravljanja opasnim otpadom u Bosni i Hercegovini”.

Industrija plastike u Bosni i Hercegovini nailazi na izazove u naporima da smanji upotrebu opasnih hemikalija, odnosno postojanih organskih zagađujućih materija (POPs) tokom proizvodnog procesa, a koje štete okolišu i zdravlju.

– Švedska i UNDP će kroz navedeni projekt podržati preduzeća, proizvođače plastičnih proizvoda, tehničke i tehnološke fakultete, kao i institucije kako bi unaprijedili znanje i vještine i u konačnici uveli koncept zelene hemije – rekao je Kinloch Pichat.

Tekst se nastavlja nakon reklame

U okviru POPs projekta predviđeno je da će biti olakšano uspostavljanje partnerstava i obuke između visokoškolskih ustanova u BiH i zemalja u kojima je istraživanje i razvoj o zelenoj hemiji značajno napredovalo, kako bi se osiguralo da studenti kao i institucije postanu dio međunarodnih mreža znanja i povežu se međusobno.

LIDER