Postupanje talibana prema ženama može se smatrati zločinom protiv čovječnosti

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Postupanje talibana prema afganistanskim ženama i djevojčicama, uključujući njihovo isključenje iz parkova i teretana, kao i škola i univerziteta, može predstavljati zločin protiv čovječnosti, izjavila je u petak grupa stručnjaka UN-a.

Procjena specijalnog izvjestitelja UN-a za Afganistan Richarda Bennetta i devet drugih eksperata UN-a kaže da postupanje prema ženama i djevojčicama može predstavljati “rodni progon” prema Rimskom statutu čiji je Afganistan potpisnik.

Odgovarajući na ocjenu, glasnogovornik talibanskog ministarstva vanjskih poslova Abdul Qahar Balkhi rekao je: “Trenutno kolektivno kažnjavanje nevinih Afganistanaca sve u ime prava žena i jednakosti predstavlja ratne zločine i zločine protiv čovječnosti”.

Stručnjaci UN-a su u saopćenju rekli da je zatvaranje žena u njihove domove “ravno zatvoru”, dodajući da će vjerovatno dovesti do povećanog nivoa nasilja u porodici i problema sa mentalnim zdravljem. Stručnjaci su naveli hapšenje ovog mjeseca aktivistkinje Zarife Yaqobi i četvorice njenih muških kolega.

Oni ostaju u pritvoru, prenosi Reuters.

Talibani su preuzeli vlast od vlade koju podržava Zapad u augustu 2021. Oni kažu da poštuju prava žena u skladu sa svojim tumačenjem islamskog zakona.