Prednost pređenih kilometara: Više koraka znači manji rizik od smrti

Podijelite vijest

Među osobama koje dnevno prehodaju osam hiljada koraka, što je otprilike 6,5 kilometara, zabilježeni si 51 posto manji izgledi da će umrijeti u narednih deset godina iz bilo kojeg razloga, uključujući rak i bolesti srca, u odnosu na one koji hodaju dvostruko manje.Rezultati su ovo nove studije koja je objavljena u časopisu JAMA, a piše The Washington Post.

Ako hodate i više, 12.000 koraka, vaši će izgledi za smrt u navedenom razdoblju biti 65 posto manji od onih koji naprave četiri hiljade koraka, prenose strani mediji.

Do ovih su rezultata naučnici su došli analizom podataka s reprezentativnog uzorka od 4840 Amerikanaca starijih od 40 godina, koje su pratili deset godina i brojali im korake akcelerometrom, uređajem koji su nosili na boku. U desetogodišnjem razdoblju umrlo je 1165 učesnika istraživanja.

Uz svoje ukupne zaključke, istraživači su također izvijestili da svaki niz od hiljadu pređenih koraka dnevno tokom devet godina smanjuje rizik od pretilosti za 13 posto kod žena srednjih godina.

Pokazalo se da je bez obzira na dob, spol ili rasu, više koraka značilo i manji rizik od smrti. Pri tome intenzitet hodanja nije bio važan.

KLIX


Podijelite vijest