Premijer Fadil Novalić poručio: “Hljeb nije teško svakom kupiti, isto se to odnosi i na gorivo”

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, komentarišući sve veće cijene, odnosno rast inflacije, kazao je da će Vlada kojom rukovodi nastojati da pored već osiguranog povećanja penzija nastavi sa tom praksom i u naredom periodu.

“Mi bar nismo za tu politiku da se mi uzmemo i sufinansiramo cijenu hljeba, jer hljeb nije teško svakom kupiti. Isto se to odnosi na gorivo. Mi sa druge strane na izlaznoj strani budžeta ćemo povećati penzije, povećali smo ih i još ćemo jednom.

Povećat ćemo i boračke naknade. Sad pripremamo socijalni program za 10 hiljada porodica koje su nam općine prijavile, a koje su u stanje socijalne potrebe”, kazao je Novalić.

Kako je objasnio, FBiH je racionalna i nije povećala svoje troškove.

Podsjećamo, u sedam godina vladavine Fadila Novalića u FBiH su porasle plate, penzije, izvoz i bruto društveni proizvod (BDP).

Ovo je, manje-više, suština nedavnog Novalićevog obraćanja na posebnom brifingu za novinare u Sarajevu.

Prvi parametar koji je premijer Novalić saopštio novinarima je onaj o broju zaposlenih. Premijer kaže da je od januara 2015. do decembra 2018. u FBiH broj zaposlenih veći za 49.500, a od januara 2019. do decembra 2021. za 8.758.

Nadalje, Novalić tvrdi da je izvoz FBiH tokom oba njegova mandata rastao, a gledajući samo 2021. godinu izvoz je iznosio 9,57 milijardi, što je za 1,66 milijarde KM više nego 2019. godine.

Zatim, tvrdi premijer, u FBiH su rasle i prosječne plate tokom oba njegova mandata, pa je posljednji podatak da u decembru 2021. godine prosječna plata u FBiH iznosi 1.046 KM.

A kako rastu plate, dakako, rastu i penzije, pa je u decembru prošle godine prosječna penzija iznosila 429 KM, što je više nego u januaru 2019, kada je prosječna penzija bila 399 KM.

Premijerova matematika koju je danas prezentovao kaže da nam je rastao i životni standard i to gledajući povećanje prosječne plate od 2019. do 2021. za 13,2 posto i prosječne penzije za 6,6 posto, uz rast cijena od 5,3 posto.

Rasli su i prihodi Porezne uprave FBiH i to za 446 miliona KM u njegovom drugom mandatu, a u odnosu na njegov prvi mandat. Također, rekao je da je javni dug smanjen za 1,1 milijardu KM tokom njegovog drugog mandata (posljednje tri godine).

Na sve ovo premijer Novalić je dodao i uvođenje boračkog dodatka od 50 miliona KM godišnje, podatak o tome da je budžet za poljoprivrednike udvostručen, skoro 700 miliona KM grantova kantonima i općinama za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa i 229 miliona KM za izgradnju cesta i brzih cesta.

U svom izlaganju premijer Novalić je još rekao i to da će izgradnja autoceste na koridoru 5c kroz FBiH biti završena do 2028. ili najkasnije do 2030. godine. S tim vezi, premijer kaže da su obezbijeđeni izvori finansiranja za 120,9 kilometara autoceste u FBiH.

Je li, zaista, životni standard danas bolji nego prije sedam godina kada je Fadil Novalić prvi put postao federalni premijer? Pravi odgovor na ovo pitanje znaju upravo radnici, penzioneri, studenti i đaci.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE