AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Zbog trenutne situacije s koronavirusom i važnosti pranja ruku, tekući sapuni i dezinfekcijska sredstva postali su iznimno bitni, a zbog velike potražnje ponekad ih je teško pronaći na policama trgovina. Osim dezinfekcije ruku, još jedna bitna stavka na koju morate obratiti pažnju jeste i čišćenje prostora u kojima boravite.

Bez opasnih hemikalija

Preporuke stručnjaka su da se koriste sredstava koja su na bazi aktivnih tvari kao što su etanol, natrijev hipoklorit, glutaraldehid, izopropanol, benzalkonijev hlorid i natrijev hlorid. U dezinfekciji prostora, ali i osvježavanju zraka pomoći vam mogu i prirodni osvježivači s esencijalnim uljima.

Radi se o opciji u čije ćete sastojke biti apsolutno sigurni jer će sve biti vaših ruku djelo. Na taj način znat ćete da imate proizvod koji ne sadrži opasne hemikalije, a koji će vam pomoći da zrak u vašem domu bude čist, svjež i ugodnog mirisa. 

Opcija za izradu osvježivača ima više - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Opcija za izradu osvježivača ima više

Opcija za izradu osvježivača ima više, a jedan recept donosimo u nastavku.

Sastojci:

– šoljica vode,

-2 kašike medicinskog alkohola

– 15-20 kapljica esencijalnog ulja s antibakterijskim svojstvima po vlastitom izboru, možete kombinirati i više ulja (u skupinu antibakterijskih ulja spadaju: čempres, eukaliptus, lavanda, limun, limeta, mažuran, čajevac, paprena metvica, njemačka kamilica, ružmarin, kadulja, sandal, slatka naranča, zimzelen, cimetov list).

– bočica s raspršivačem

Priprema:

1. Pripremite i u bočici s raspršivačem pomiješajte sve sastojke. Dobro protresite i vaš osvježivač spreman je za upotrebu.

Koristite ih malo češće

Budući da esencijalna ulja imaju tendenciju plutati na površini vode, uvijek protresite bočicu s raspršivačem prije upotrebe. Istina je da će se prirodni osvježivači zraka vjerovatno kraće zadržavati u zraku od kupovnih, ali rješenje tog problema je jednostavno koristite ih malo češće.

Također, ne zaboravite da su osvježivači samo pomoćnici, a ključno je zračiti dom tako da držite prostore otvorenima i uključite ventilaciju te temeljito čistite i dezinficirajte dom.

Avaz