Problem o kojem se ne govori, a muči mnoge muškarce, žene i djecu

Podijelite vijest

Ponekad svi mi imamo potrebu ne izlaziti iz kreveta i ne raditi ništa osim gledanja TV-a. Međutim, kad lijenost postane ”hronični problem” koji vas spriječava u obavljanju svakodnevnih zadataka i postizanju ciljeva, onda to treba riješiti što prije.

Nema ništa loše u tome da povremeno ljenčarimo, pogotovo nakon napornog dana i zahtjevnog dana. Međutim, vrlo je tanka linija između želje da budemo u stanju mirovanja neko vrijeme i prepuštanja lijenosti ili odugovlačenjima. Evo osam učinkovitih načina da se prevlada lijenost brzo i bez napora.

Pronađite svoju motivaciju

Jedan od najčešćih uzroka lijenosti je nedostatak motivacije. Kad nema dovoljno poticaja za napraviti nešto javlja se tendencija za odugovlačenjem. Bez obzira trebate li postići nešto veliko ili dovršiti neki manji zadatak, potrebno je pronaći motivaciju. Puno je načina na koje možete poboljšati motivaciju: možete ponavljati afirmacije, možete pogledati ‘širu sliku’, vizualizirati cilj. Vrlo je važno uvijek imati na umu ciljeve koje želite postići jer to je često najjača i najučinkovitija motivacija.

Korak po korak

Jedna od najvećih pogreški koje mnogi rade je tendencija da se u isto vrijeme pokušava ostvariti više toga. Istina je da neki imaju multitasking sposobnosti i mogu raditi više stvari odjednom što može uštedjeti puno vremena, neki se ne snalaze u takvim situacijama u ne mogu se usredotočiti na više stvari odjednom. Upravo zbog toga treba ići korak po korak inače je lako osjetiti opterećenje i upasti u lijeni mod.

Tjelovježba

Nikad ne podcjenjujte snagu tjelesnog vježbanja. Ukoliko ste kronično lijeni onda vam se vjerojatno ne vježba redovito. Međutim, zaprepastit ćete se koliko pola sata trčanja ili nekog drugog kardio treninga može pozitivno utjecati na vas. Ponekad može pomoći i da jednostavno izađete napolje i prepustite se večernjoj šetnji. Svježi zrak u kombinaciji s vježbanjem pomoći će vam da ostanete fokusirani, a da i ne spominjemo koliko je to dobro i važno za zdravlje. Na taj način ćete i lakše ispunjati dnevne zadatke. Tjelovježba ne mora nužno značiti odlazak u teretanu, tjelovježba je i čišćenje kuće, peglanje, šetnja psa…

Podijelite velike zadatke na više manjih

Jedan od najčešćih razloga zašto odabiremo odugovlačenje i odgađanja zadataka je jer su često preteški ili zahtijevaju puno vremena. Ako je to slučaj onda možete velike zadatke podijeliti na više manjih. Na taj će način biti lakše odraditi zadatke i nakon svakog obavljenog zadatka bit ćete bliže cilju. Veliki poslovi i zadaci mogu biti zamorni, ali ne moraju biti toliko zastrašujući sve je u pravom pristupu.

Uvijek tražite pozitivne primjere

Pozitivni uzori i primjeri imaju velik utjecaj na našu motivaciju. Svi mi trebamo nekoga ili nešto što će nam biti inspiracija kad god osjetimo da nam je teško ići dalje. Pronađite uspješne ljude koji vas nadahnjuju, ljude koji vas motiviraju. Okružite se uspješnim i pozitivnim ljudima koji su nekad bili u vašoj sadašnjoj situaciji i koji su se uspjeli uzdignuti iznad toga.

Nemojte zaboraviti na posljedice zbog neobavljenih zadataka

Nitko ne voli posljedice jer su često negativne. Međutim, važno ih je u svakom trenutku biti svjestan jer zapravo jačaju motivaciju. Ako ne možete pronaći pozitivne razloge kad trebate započeti s nečim, razmišljanje o posljedicama je dobar trik. Neobavljanje zadataka ponekad može imati ozbiljne dugoročne posljedice.

Vizualizirajte zadatak

Vizualizacija je vrlo korisna tehnika koja se koristi u različitim područjima i sigurno pomaže u prevladavanju lijenosti. Sve što trebate učiniti je vizualizirati ono što trebate napraviti, to će pozitivno utjecati na vaš um i potaknuti vas da poduzmete akciju. Ako vidite sebe na kraju svog cilja, bit ćete motivirani da se pokrenete i počnete ulagati u vašu budućnost.

Postavite neke rokove

Nitko ne voli rokove i to je poznata činjenica, ali ponekad nas upravo rokovi mogu potaknuti da započnemo nešto. Kao što već znate, početak je najteži dio procesa, ali nakon početka sve ostalo će biti lakše. jednostavno odredite rokove za neke vaše zadatke i pokušajte se držati toga.

Magazin.net.hr