Profesor Aziz Šunje: Razočaran sam što smo druga najsiromašnija zemlja Evrope

Profesor Aziz Šunje: Razočaran sam što smo druga najsiromašnija zemlja Evrope

Prema podacima Eurostata, BiH je druga najsiromašnija zemlja Evrope prema stvarnoj individualnoj potrošnji.

Aziz Šunje, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, govorio je za Hayat o ekonomskoj krizi, poskupljenjima i mjerama vlasti.

Ključni problemi bh. društva

Na početku je detektovao ključne probleme bh. društva.

– Inflacija je globalni problem izazvan Covid pandemijom i ukrajinskom krizom. Ovaj pritisak je poguban kroz rast cijena i pad životnog standarda. Sve zavisi od vanjskih okolnosti i ratnih dešavanja u Ukrajini. Razočaran sam činjenicom da smo druga najsiromašnija zemlja u Evropi. Najveći problem ove zemlje su korupcija i nekompetentnost političara. Nema ozbiljnog pristupa niti mjera sa svrhom. Nema jasnog određenja kako izaći iz krize – ističe Šunje.

Šunje ističe šta smatra kao moguća rješenja za rast životnog standarda bh. građana.

Reforma javne uprave i državnih preduzeća

– Postoji receptura šta bi trebalo raditi, a to je ispunjavanje 14 kriterija za članstvo u EU. Međutim, političke stranke uglavnom vladaju autokratski i nastoje zadrži faktičko stanje. Reforma javne uprave i državnih preduzeća je jedan od lakše provodivih kriterija. Imamo viška zaposlenih na budžetu koji se mora reducirati. No, razmišlja se na sebičan način tako da se što više resursa prisvoji i zarobi. Poticanje dijaspore kao investicionog faktora je također jedan od načina izlaska iz krize. Tu su i fundamentalni projekti, poput izgradnje koridora 5C – kazao je Šunje.

Dodaje da bolji BDP zahtijeva povećanje domaćih biznisa.

– Da bi se povećao BDP po glavi stanovnika, potrebno je povećati broj biznisa koji skupa čine vrijednost BDP-a. Dakle, podsticanje preduzetništva može utjecati na podizanje životnog standarda građana – poručio je Šunje.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE