Šunje: Ograničenje marži je dobra mjera

Šunje: Ograničenje marži je dobra mjera

Profesor Ekonomskog fakulteta Univeziteta u Sarajevu Aziz Šunje smatra da je ograničenje marže u trgovinama na osnovne namirnice dobra mjera.

Odluku, kojom kao mjeru neposredne kontrole cijena na području Federacije BiH propisuje utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini za pojedine osnovne životne namirnice i higijenske potrepštine, Vlada Federacije BiH donijela je nedavno na svojoj sjednici, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine.

Cilj te mjere je zaštititi životni standard stanovništva, posebno u kontekstu aktuelnih inflatornih utjecaja koji u kontinuitetu smanjuju kupovnu moć stanovništva.

Šunje je dodao da će cijene regulirati tržište kroz odnos ponude i tražnje, a  smanjena tražnja uslovit će i pad cijena.

“Inflacija utiče na pad životnog standarda, a time i na manju tražnju koja će uticati na smanjenje cijena. Logika tržišta”, naveo je Šunje za Fenu.

Pojedina udruženja za zaštitu potrošača smatraju da je ova Vladina mjera potrebna, ali nije dovoljna kako bi bio spriječen rast cijena proizvoda u našoj zemlji, jer je trgovcima isplativije platiti kaznu u odnosu na profit koji ostvaruju. S druge strane, ističu kao ključni problem što BiH uvozi 80 posto hrane koju konzumiramo.

Kako su pojasnili iz Ministarstva trgovine Federacije BiH, marže se ograničavaju na brašno, hljeb, mlijeko, ulje, šećer, svježa jaja, svježe meso te sredstva za higijenu.

Vlada FBiH je odluku donijela smatrajući da su i dalje potrebne odgovarajuće mjere neposredne kontrole cijena na osnovne životne namirnice i pojedine higijenske proizvode, a za  kontrolu njenog provođenja nadležne su federalna, kantonalna, gradska i općinska tržišna inspekcija. 

fena

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE