AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Oko 1.200 ljudni svakodnevno prosi u Beogradu, informacije su beogradske policije. Najpopularnije su lokacije ispred crkava i u podzemnim prolazima, ali i pored pijaca, na trgovima i po kafićima.

Vlasnik jedne od mjenjačnica u Bulevaru kralja Aleksandra izjavio je da neki od brojnih prosjaka koji tu ordiniraju, često ukrupnjavaju sitan novac koji su dobili i da su su dnevni iznosi i do 16.000 dinara (skoro 140 eura).

Prema njegovom svjedočenju, jedan od prosjaka ukrupnio je tu sumu uz tvrdnju da mu je to dnevnica, prije nekoliko dana.

– Bio sam šokiran! Ušao je i tražio da mu kupim tačno 16.000 dinara, novčanice su bile uglavnom od 10, 20, i 50 dinara, ali bilo je i onih od po 100 i 200. Ne bi to bilo previše čudno da mi nije rekao da je toliki novac zaradio za taj jedan dan. Nisam mogao da vjerujem šta mi govori, pa sam ga zamolio da mi to ponovi, a on mi se pohvalio da dnevno uzme od 10.000 do 20.000 dinara, dok njegove kolege, da tako kažem, uzimaju minimum 50 eura”, ispričao je zaprepašćeni vlasnik mjenjačnice.

Ipak, prosjaci kojima je u kutiji uvijek po 10-20 dinara tvrde da uglavnom ne zarađuju mnogo.

Policija u svojim izveštajima ima i ženu koja je prosila po gradu, a živjela u hotelu u kom je imala pun pansion. Primala je penziju i posjedovala kuću u jednom prigradskom naselju, a prosila je iz čistog hira.

Telegraf