87B2E301 B416 4195 925C CA31480B77EF
AUTOR: K.H.
DATUM: stu 1, 2021 @ 8:25
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Grupa građana koja je 25. oktobra organizirala proteste ispred zgrade OHR-a, najavila je novo okupljanje za danas ispred Američke ambasade u BiH u Sarajevu. 

NER FIT

Na protestima, koji će početi u 10 sati, građani će iznijeti sljedeće zahtjeve: 

– Mi građani Bosne i Hercegovine, vjerujemo u prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i očekujemo pomoć predsjednika Bajdena u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, na koje se ovih dana vrši otvoreni institucionalni napad uključujući i prijetnju silom.

Tražimo da pošaljete stručne ljude koji će od institucija tražiti da se zaštite ljudska i svaka druga prava građana, a ne da trguju s političkim liderima koji ne priznaju presude međunarodnih sudova (Međunarodni sud pravde, Evropski sud za ljudska prava, Međunarodni krivični sud za bivšu SFRJ…)

Tekst se nastavlja nakon reklame

Zahtijevamo da međunarodni Okvirni sporazum za mir u Bosni i Heregovini ne mijenjamo parcijalno već suštinski na bazi jasnih principa koji će uključivati vrijednosti koje stoljećima imamo kao multikulturalno društvo.

Pozdravljamo Principe za izmjenu Ustava BiH koje su izradile nevladine organizacije VKBI, HNV, SGV i Forum parlamentaraca BiH. Tražimo ista prava i istu odgovornost za svakog građanina BiH.

Građani Bosne i Hercegovine neće dozvoliti mijenjanje ustavnog poretka silom – navode u svojim zahtjevima. 

LIDER