Prve doze vakcina protiv koronavirusa stižu u BiH sredinom februara

v 1

Na adresu Ministarstva civilnih poslova danas je stigla obavijest iz GAVI sekretarijata u kojoj stoji da će od sredine februara početi isporuka vakcina protiv koronavirusa za BiH.

Kako je saopćeno iz Ministarstva civilnih poslova, u dopisu se između ostalog navodi: “Veoma smo sretni što možemo podijeliti s vama pismo direktora COVAX-a, u kojem se nalaze posljednje informacije o distribuciji vakcina za BiH putem COVAX mehanizma. Ovo pismo se odnosi na namjensku raspodjelu koja je izravno kreirana prema BiH”.

– U pismu se ujedno naglašava zahvalnost za sav napor i trud koje je Ministarstvo civilnih poslova kontinuirano ulagalo kako bi cjepiva stigla do BiH. U ovom trenutku posrijedi je samo prva alokacija za BiH. Riječ je o cjepivima koja su dobila potrebno odobrenje Evropske agencije za lijekove (EMA) i koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) – saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova.

Broj doza cjepiva proizvođača “BioNTech” – “Pfizer” koje će BiH primiti sredinom februara iznosi 23.400 doza, dok broj doza cjepiva “AstraZeneca” / “SKBIO” koje će BiH primiti sredinom ili krajem februara iznosi od 153.600 do 259.200 doza.

IZVORAvaz
Prethodni članakZavršavaju zemherije, a počinje hamsin: Evo kada udara prvo džemre
Sljedeći članakPRIČA O PJESMI TOŠETA PROESKOG: Igra bez granica