Prvi nastup BiH na Eurosongu: Dan kada je čitav svijet ostao bez riječi

Eurosong se ove godine održava od 14. do 18. maja u Tel Avivu, u Izraelu. 

Bosna i Hercegovina već treću godinu zaredom, zbog sankcija Evropske radiodifuzne unije (EBU) koju je uvela BHRT-u, ne učestvuje na Eurosongu. 

Fazla i vojni bend

BiH je prvi put na Eurosongu kao samostalna država nastupila 1993. godine u Irskoj. Tada je BiH predstavljao Muhamed Fazlagić Fazla pjesmom “Sva bol svijeta”.

Fazla je bio vojnik koji je imao tada 24 godine i živio je u naselju u blizini stadiona Grbavica, nadao se muzičkoj karijeri. Nakon što je njegovo naselje okupirano, Fazla se pridružio Armiji RBiH. 

Sarajevo pod opsadom je postao “pakao na zemlji”. Odsječene od ostatka svijeta, Sarajlije su pokušavale spašavati sebe i svoj duh, jer svaki dan rata donosio je nove boli, ubijanje i ranjavanje ljudi, rušenje zgrada, nestašice vode, struje, hrane, lijekova.

Baš tada Armija RBiH je formirala muzičku jedinicu kako bi utješila očajne, podigla duh, vratila moral. U toj jedinici bio je i Muhamed Fazlagić Fazla.

Nedugo nakon toga objavljeno je nacionalno takmičenje za prvo učestvovanje Bosne i Hercegovine na takmičenju za pjesmu Evrovizije.

Muhamed Fazlagić Fazla je okupio bend s vojnicima Erlhom, Edinom, Izom, Enverom, Tulom s čvrstom odlukom da budu glas nacije.  

Pjesma s posvetom

Fazla je bio tada razdvojen od njegove djevojke koja je otišla, a u Švedsku on ostao zatočen u ratnome Sarajevu.

Fahrudin Pecikoza i Dino Merlin, poznavajući ovu iskrenu priču o jednom vojniku, ljubavi, svemu onome što smo u BiH tada proživljavali, sastavili su pjesmu “Sva bol svijeta”.

Zajedno su otpjevali pjesmu “Sva bol svijeta”, o vojniku, jednoj ljubavi na daljinu, gradu pod opsadom i poslali je na nacionalno takmičenje. 

– Ja ne mogu skinuti zvijezde s neba, ne mogu naći put, put do svemira, ali ti mogu ovu pjesmu poslati, da znaš da sam živ, ljubavi – neke su riječi iz pjesme.

U improviziranom televizijskom studiju 11 umjetnika je nastupilo. Tačnije, njih desetero je samo stiglo do studija, jedanaesti umjetnik je poslao snimak svoje pjesme, jer nije mogao doći. Uprkos tome što je struja redovno nestajala, studio je koristilo rezervne generatore, čije gorivo su donosili UN vojnici. Ta produkcijska organizacija je uspjela i pobijedila je pjesma “Sva bol svijeta”.

Ova pjesma, puna ljubavi i svjedok vremena, ”izašla” je “Tunelom spasa”, preko sarajevske piste smrti, planinama, preko mnogih polja rizika i smrti, do Hrvatske, potom Ljubljane.

Medeni mjesec i Eurosong

Fazla je u Zagrebu uputio poziv svojoj djevojci. Ubrzo nakon toga su se i vjenčali, a medeni mjesec im je bio i prvi nastup BIH na Eurosongu.

Potom su prošle kvalifikacije i nastup je bio zagarantiran u Irskoj. BiH je bila jedna od tri zemlje Balkana koje su se uspjele kvalificirati tada na Eurosong. 

Sve oči su bile uprte 15. maja 1993. godine na historijski nastup BiH na Eurosongu, prvi, onako bolan, ali dovoljan da podsjeti svijet da je ranjena BiH i dalje živa i da se bori. 

Tri minute vojnika i saputnika oko njega, kao svjedoci ljubavi, rata, dobra i borbe nisu donijeli veliki plasman na Eurosongu, ali donijeli su moralnu pobjedu svima onima koji su riskirali život da BiH opstane, ali i dokaže svoje postojanje.

– Pjesma je postala politička jer je simbolizirala patnju u Bosni i predstavljala je one koji su živjeli sramotan život u Evropi na kraju 20. stoljeća. Ali nije bila napisana kao politička izjava – kazao je svojevremeno Fazla.

A onda je bilo gotovo. Tri minute, “Sva bol svijeta” na pozornici u Irskoj. Muzika nestaje, kamera prikazuje publiku: ozbiljna lica. 

Kasnije te večeri, tokom prikupljanja glasova, nakon nekoliko minuta čekanja na satelitsko uključenje, čuo se glas.

– Dobra večer Millstreet, Sarajevo zove – nakon čega je uslijedio glasan pljesak publike. 

Nekad je bilo tako, a gdje su danas naši vojnici prvog nastupa BiH na Eurosongu, neka priča novija historija, tada su nas podsjetili da i pored svih nedaća ratnih i dalje živimo. 

AVAZ

Prethodni članakAdem Zalihić: Nauka je potvrdila sve dobrobiti ramazanskog posta
Sljedeći članakPročitajte preporuke kako postupati nakon poplave