Portal 072info

Psiholozi otkrivaju tehnike pomoću kojih se poprave i najlošiji dan

Svako od nas ima loše dane, a ponekad razlog tome mogu biti emocije, problemi koji nas okupiraju ili smo jednostavno loše raspoloženi zbog umora i nedostatka sna.

Kad imaš loš dan, vjerovatno najradije ne bi ustajala iz kreveta. No, zbog toga ti dan može postati još gori jer ćeš utonuti u svoje misli i postati sasvim neraspoložena. Kao što tmuran dan nestaje kada se sunce probije kroz oblake, tvoj loš dan će postati barem malo bolji ako se potrudiš izvući maksimum iz njega. Donosimo ti par načina koje preporučuju stručnjaci, psiholozi i psihoterapeuti, piše MissZdrava.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

1.  Okruži se ljudima koje voliš i dozvoli da njihova pozitivna energija utiče na tebe

Sigurno imaš barem jednog člana obitelji, prijatelja/prijateljicu, kolegu/kolegicu ili možda čak samo poznanika koji te uvijek oraspolože. Njihova pozitivna energija i pristup životu će te izvući iz negativnog raspoloženja i pomoći ti da se fokusiraš na pozitivno. Ne kaže se uzalud ‘s kim si takav si.’  Ako uz sebe imaš takvu osobu, s kojom ti je ugodno, slobodno izrazi svoje emocije. Razgovor s njom o onome što ti se događa, olakšat će ti teška razdoblja i možda dobiješ novu, svjetliju perspektivu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

2. Izađi van

Bez obzira je li vrijeme tmurno ili sunčano, pada li kiša ili ne, boravak na svježem zraku ima puno prednosti. Niz istraživanja je pokazalo da šetnja u prirodi značajno ublažava simptome depresije i smanjuje razinu hormona stresa u tijelu. Potrebno je provesti par minuta u parku, na livadi ili općenito među zelenilom kako bi popravila svoje raspoloženje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

3. Počni se baviti nečim kreativnim

Kako je kreativnost mentalni proces koji uključuje stvaranje novih ideja i rješenja problema, ujedno ima uticaj i na naše raspoloženje. Naime, fokusiranost na rješavanje određenog problema u nama izaziva osjećaj kako radimo nešto korisno. U isto vrijeme usavršavamo svoje vještine i ne razmišljamo o drugim problemima. Kreativan rad ne mora nužno biti bavljenje nekom vrstom umjetnosti već bilo kakva aktivnost kojom ćeš stare stvari prikazati u novom i neobičnom svjetlu. Primjerice renoviranje namještaja, uređivanje vrta, izrada određenih predmeta i sl.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

4. Vježbaj i/ili meditiraj

Čak i fizička aktivnost poput hodanja može popraviti tvoj dan. Kako tačno vježbanje utiče na mozak nije potpuno razjašnjeno, no postoje naučni dokazi kako se tokom treninga otpuštaju neurotransmiteri u mozgu zaduženi za reguliranje raspoloženja. Ako ne želiš ići u teretanu ili na grupne treninge, dovoljno je da kod kuće odradiš vježbanje u trajanju 20-ak minuta. Osim vježbanja, loš dan može popraviti i meditacija. Meditacijom postižemo kontrolu nad mislima i ona dokazano smanjuje anksioznost.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

5. Osvijesti i prihvati loše trenutke

Možda prva stvar koju bi trebala napraviti je da prihvatiš stvarnost i osvijestiš da si loše raspoložena. Ako si primjerice na poslu i pokušavaš se praviti da je sve u redu, a zapravo osjećaš da bi se najradije zavukla pod radni stol, situacija će biti još gora. Nakon što prihvatiš da si loše raspoložena te da ti dan baš i nije po volji, moći ćeš osvijestiti što te točno muči i prihvatiti to. Samo tako ćeš moći krenuti rješavati probleme. Možda ćeš konačno popričati s kolegicom ili kolegom koji cijelu sedmicu dio svog posla prebacuje na tebe ili baš taj dan odlučiš da je krajnje vrijeme da dogovoriš termin za masažu, a što već dugo odgađaš.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 8
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME