Portal 072info

Radovi na Koridoru Vc će biti pokrenuti u predviđenim rokovima

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Proteklih dana u medijima su se pojavili natpisi u vezi sa navodnom nerealizacijom dalje izgradnje autoceste, te navodno netrošenje 500 miliona KM koji su na računima našeg preduzeća, a koje su navodno spremne za investiranje.

 

S ciljem pravilnog i istinitog informisanja javnosti želimo istaći da činjenice koje sljede su stanje koje je nova Uprava zatekla prilikom preuzimanja mandata, stoji u saopćenju JP Autocesta FBiH.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

”Ugovor o izgradnji drugog dijela Zeničke zaobilaznice je tek sada spreman za potpisivanje jer smo osigurali nedostajućih 36 miliona eura i tako zatvorili finansijsku kontrukciju. Tokom 2014. godine potpisan je Ugovor o zajmu sa OPEC fondom u iznosu od 60 miliona eura za izgradnju druge dionice Zeničke zaobilaznice. Sve do imenovanja sadašnje Uprave nije se bavilo iznalaženjem preostalog dijela sredstava u iznosu od 36 miliona eura neophodnog za zatvaranje finansijske konstrukcije ovog projekta, što je preduvjet za potpisivanje ugovora o izgradnji.

Umjesto toga pokrenuta je tenderska procedura za nabavku radova iako bi potpisivanje ugovora bez pokrića po ishodu tendera u suštini blokiralo rad kompanije. Takav način rada u prethodnom mandatu je stvorio dubiozu u iznosu od 173 miliona KM koju je zatekla nova Uprava JP Autoceste FBiH i koja nastoji da u proteklih pet mjeseci održi solventnost preduzeća. Ideja o zaduženju kod Kuvajtskog fonda čiji su uvjeti nekompatibilni sa već pokrenutom procedurom kod OPEC-a je cijeli projekt potpuno blokiralo.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

JP Autoceste FBiH je u saradnji sa Vladom FBiH, koja je donijela sve neophodne odluke kako bi se zaista stekli uvjeti za potpisivanje ugovora i pokretanje radova, zatvorilo finansijsku konstrukciju iz sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj.

Pored svega potpisivanje ugovora za izgradnju drugog dijela Zeničke zaobilaznice bit će ostvareno unutar rokova postavljenih još u 2015. godini, tj. u prvoj polovini maja, a radovi će započeti odmah nakon toga.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Za dionicu Počitelja – Međugorje Ugovor o zajmu u iznosu od 100 miliona eura je potpisan još 2014. godine, ali je projekat u potpunosti završen tek 2015. godine kada je započeo proces eksproprijacije. Zbog zakonskog vakuuma koji je nastao nakon što je Zakon o eksproprijaciji proglašen neustavnim a Zakon o javnom dobru nije ni donešen realizovano je u 2015. godini svega 30% eksproprijacije. Iako nisu rješeni imovinsko-pravni odnosi pokrenuta je tenderska procedura nabavke radova.

Jedino rješenje za pokretanje radova kod Počitelja predstavljalo je donošenje Zakona o eksproprijaciji koji omogućava ulazak u posjed prije razrješenja imovinsko-pravnih odnosa koji je i usvojen 19.04.2016. godine, te donošenje odgovarajuće odluke kojom se rješava pitanje javnog dobra. Preostaje da nadležne institucije u narednih dva do tri mjeseca provedu aktivnosti prema novom zakonu nakon što isti stupi na snagu.

Prema tome, JP Autoceste FBiH je u prethodnom periodu uspješno obavilo sve aktivnosti koje su potrebne kako bi se nastavilo sa daljom izgradnjom autoceste na Koridoru Vc, tačnije osigurana su u rekordnom roku nedostajuća sredstva za izgradnju drugog dijela Zeničke zaobilaznice, završena je zakonska reforma te su donešene potrebne odluke kako bi se krenulo i sa radovima na jugu.

Ističemo da smo spremni primiti konstruktivne kritike, svjesni slobode javnog iznošenja mišljenja i komentarisanja, uz opasku da je izgradnja autoceste na Koridoru Vc infrastrukturni projekat ključ spasa za BiH i da priprema i realizacija projekata traje duže od jednog mandata”, saopćeno je.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6