02F5D204 7FC6 42E1 8D4A 3B52A1EE4671
AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Zamjenik predsjednika SDS-a Milan Radović reagovao je na izjavu lidera SNSD-a Milorada Dodika da bi Republika Srpska mogla slaviti 15. februar umjesto 9. januara.

“Sada je jasno da je Dodik započeo fazu prilagođavanja zahtjevima koje je ispostavila međunarodna zajednica”, naveo je Radović i nastavio.

“Prvo je porušio crkvu Usekovanje glave Svetoga Jovana Кrstitelja u Кonjević polju, koja nosi ime velikog pravoslavnog sveca, iako je tvrdio da nikada on i vlast pod njegovim patronatom neće rušiti srpske crkve”, ističe Radović.

On je istakao da je Dodik počeo da ispunjava i drugi zahtjev, onaj vezan za Dan RS-a.

“Izgleda da je ipak uzalud referendum o Danu RS-a i sada je jasno da je bila u pitanju predstava i manipulacija narodom. Očito je da je Dodik popustio i najavio izmjenu Dana RS-a, ublažavajući tu činjenicu na način da je predložio da ga veže za Dan državnosti Srbije, tj. za Sretenje”, istakao je Radović.

Žargonski rečeno, kaže Radović, Dodik se “sakrio u mišju rupu” kada su članice NATO-a izvodile vježbe na Manjači, iako je on najavljivao proteste i 30.000 ljudi koji će spriječiti vježbu.

“S obzirom na to da je on prihvatio ANP, postavlja se pitanje koji je sljedeći korak? Da li su to Ustavne promjene? Upravo je Dodik optuživao sadašnju opoziciju za ‘izdaju’ i sebe predstavljao kao ‘zaštitnika’ Republike Srpske, a sada prihvata sve što je godinama najavljivao da će odbiti”, kaže zamjenik predsjednika SDS.

On dodaje da je Srpska demokratska stranka upozoravala da je Dodikova politika čista improvizacija u kojoj ne postoji stvarni plan za osnaživanje RS-a već samo onaj plan kojem je cilj isključivo njegov lični interes.