RAHMETLI SAFET ISOVIĆ: Velikan sevdaha o kralju narodne muzike Šabanu Šauliću

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Safet Isović (1936 – 2007) je bio poznati bosanskohercegovački izvođač sevdalinki. Po mišljenjima većine muzičkih kritičara i poznavalaca izvornog narodnog melosa jedan od najboljih izvođača sevdalinki svih vremena.

Zahvaljujući Safetu, mnoge sevdalinke su ostale zabilježene za sva vremena kroz njegove audio i video snimke i arhivske snimke za Radio Sarajevo. Kroz dugu muzičku karijeru je sarađivao sa mnogim muzičarima, izvođačima i tekstopiscima kao što su Jozo Penava, Omer Pobrić, Ismet Alajbegović Šerbo i drugi. Snimio je dosta pjesama u duetu sa popularnim izvođačima bosanske pjesme: Zaimom Imamovićem, Miletom Petrovićem, Bebom Selimović…itd

ČITAJ JOŠ:  Nikada nije kasno: Nakon 42 godine pauze odlučila završiti fakultet

Tokom svoje dugogodišnje karijere, Safet je snimio nekoliko stotina pjesama. U početku su se snimale “singlice” sa dvije pjesme, zatim sa četiri. Polovinom 1970-ih je počeo snimati LP (Long play) albume, a kasnije CD-e.

Ovaj velikan sevdaha prilikom gostovanja na radiju u nekoliko riječi kazao je mnogo toga o kralju narodne muzike, kazvaši između ostalog kako je Šaban Šaulić jedan i ne može postojati drugi. Valjda podsjetiti kako je upravo jedinstveni i originalni Šaban Šaulić gost rođendanskog koncerta 072info, 11. aprila, u Gradskoj areni Zenica, a da ulaznica za ovaj spektakl godine još uvijek ima. Iste je moguće kupiti u Turističkoj agenciji Biss-Tours u Zenici i Sarajevu, STR Admir u Kaknju, kao i putem portala kupikartu.ba.

ČITAJ JOŠ:  WhatsApp dobija mnoštvo novih funkcija

Šta je to, prilikom gostovanja na radiju, rahmetli Safet Isović i velikan sevdaha još kazao o kralju narodne muzike Šabanu Šauliću poslušajte u nastavku:

GODISNJICA
MARKETING