Različite rutine vježbanja mogu dati različite rezultate

Vježbanje je dio zdravog načina života, a različite rutine vježbanja mogu da daju različite rezultate. Dr. Pol Arsijero (Paul Arciero) bio je vodeći autor studije na nedavnom eksperimentu objavljenom u Frontiers in Phisiologi koji je testirao rutine vježbanja na muškarcima i ženama.

Trening izdržljivosti

Profesor zdravstvenih i ljudskih fizioloških nauka u Njujorku, vodio je učesnike kroz jednake rutine vježbanja koje su uključivale istezanje, otpor, sprint i trening izdržljivosti. Od učesnika je zatraženo da vježbaju sat ujutru prije 8:30 ili uvečer između 18 do 20 sati prenosi The List.

Istraživanje je pokazalo da postoje razlike u zavisnosti od vremena koje odaberete za vježbanje. Autor studije je otkrio da muškarci i žene imaju različite koristi od vježbanja u zavisnosti od doba dana kada vježbaju. Čini se da vježba smanjuje tenziju i depresiju kod muškaraca bez obzira na doba dana, dok su poboljšanja u napetosti i depresiji primjećena samo kod žena koje su vježbale noću.

Snaga mišića

Uz jutarnju vježbu, žene iz studije smanjile su više ukupne masti i abdominalne masti, u većoj mjeri snizile krvni pritisak i povećale snagu mišića donjeg dijela tijela. Sa večernjim vježbanjem, međutim, žene koje su učestovale u istraživanju pokazale su više poboljšanja snage mišića gornjeg dijela tijela, raspoloženja i sitosti.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE